Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Vytautas Bacevičius

CD: Orkesterverk av Vytautas Bacevičius

71ZefOFvrZL._SL1429_Vytautas Bacevičius: Orchestral Works 1: Piano Concertos Nos. 3 and 4; Spring Suite (Naxos) Speltid: 68’36.

Gabrielius Alekna (piano), Lithuanian National Symphony Orchestra, Christopher Lyndon-Gee (dirigent)

Betyg:

betyg-3.5

Ofta är det ju så att en kvinna hamnat i skuggan av en man, inte minst i konstnärliga sammanhang. Här har vi emellertid ett exempel på motsatsen. Vytautas Bacevičius (1905-1970) torde få ha hört talas om medan hans yngre syster Grażyna Bacewicz är en välkänd tonsättare. De föddes i Polen, men som 21-åring följde brodern sin far till Litauen och ändrade sitt namn så att det skulle klinga litauiskt och inte polskt. Han etablerade sig som pianist, och när 2:a världskriget bröt ut var han på turné i Argentina och kom sedan att leva som statslös i New York fram till sin död 1970. Trots att han vantrivdes i USA var han som tonsättare produktiv och gick från tidig beundran av Skrjabin mot avantgardister som Varèse och Stockhausen i sin strävan efter ett slags modernistisk, kosmisk musik med delvis ockulta förtecken. Verken på denna cd är från 1949 (Pianokonsert nr 3), 1958 (Vårsvit) och 1962 (Pianokonsert nr 4) och visar onekligen en stilutveckling mot allt större originalitet.

Vytautas Bacevičius var ett för mig fullständigt obekant namn fram till nu, och ärligt talat hade jag inga högre förväntningar när jag laddade cd-spelaren. Men redan den tredje pianokonserten, med drag av Hindemith, kom fördomarna på skam. Med Vårsviten blev en än tydligare tonsättarprofil synlig för att sedan blomma ut i den fascinerande fjärde konserten. Här möter ett mer atonalt tonspråk, ibland starkt rytmiskt med framhävt slagverk, ibland trevande sig fram i mystikens regioner.

Uppenbarligen brinner pianisten Gabrielus Alekna och dirigenten Christopher Lyndon-Gee för den här musiken, och de lyckas verkligen övertyga om att den bör lyftas fram ur de skuggor där den oförtjänt hamnat.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree