Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Det är något som inte stämmer

Roman: Det är något som inte stämmer

Det är något som inte stämmer

Martina Haag

Piratförlaget. 195 sid

detarnagot_slutversion_lowMartina Haag är författare, föreläsare och skådespelare. Hon har tidigare författat krönikor och ett antal böcker där hon skrivit om en kaosartad vardag på ett roligt sätt. Hon är också aktuell med filmen Glada hälsingar från Missångerträsk.

I romanen Det är något som inte stämmer skriver hon om en relation i upplösning. Hon skildrar misstanken, om en makes otrohet, som till slut besannas och hon skriver om hur det känns att bli lämnad  efter många år i en relation som man trodde var bra.

Martina Haag har valt att kalla sin huvudperson Petra Wallin. Det är henne vi får följa. Petra är gift med Anders och de har två barn. Petra är en framgångsrik författare och Anders gör populära TV-program. Till slut kommer det fram att Anders inlett ett förhållande med sin kollega Klara Boman och att han vill skiljas. Det dröjer inte länge förrän denna kändiskris blir allmänt känd och Petra kan läsa på Kvällstidningarnas löpsedlar: ”Kärlekssagan är över!”

Boken är skriven ur Petras perspektiv och vi får följa henne och hennes kamp för att orka leva vidare. Hon kämpar med olika strategier för att hålla ångesten stången. Hon bestämmer sig för att överleva en kvart i taget. Hon köpslår med Gud – Om Anders bara kommer tillbaka skall hon skänka en massa pengar till välgörenhet.

Hon går ner 13 kg, ”skilsmässometoden”!

Hon hoppas länge på att Anders skall ändra sig och komma tillbaka.

Vi får också följa Petra Wallin under 21 dagar i september året efter, då hon tagit jobb som stugvärd i fjällvärlden. Hon söker lugnet i vildmarken och hon skall skriva färdigt sin bok, (den här boken). Nu blir det inte helt lugnt. Det kommer fjällvandrare till stugan, några är tokroliga, andra krävande, någon oroar med Tarotkort. Det blir oväder och det blir spökerier och det finns en lockande bottenlös sjö dit ingen får gå. Och det kommer en man som hon har ett kort möte med, verkligt eller inte? Till slut inser hon ”Nu räcker det”.

Romanen är alltså uppdelad i två avdelningar och  Martina Haag varvar dem växelvis genom boken.
Boken ger en mycket sårig skildring om hur det är att bli övergiven av den man älskar. Här gäller det bara överlevnad fast krafterna är slut. Bra är att Martina Haag har en sorts galghumor som gör att man ändå orkar med att läsa till slut.

Bokens uppdelning med varvade kapitel fungerar bra. Men ”fjälldelen” hade klarat sig bra utan både spökhistorien och den okände mannen.

Jag måste erkänna att det var med viss tvekan jag läste. Det är ju allmänt känt att boken har paralleller i Martina Haags egen skilsmässa. Nu har ju många före henne hämtat stoff från egna privatliv, men känslan av Se & Hör kvarstod. Martina Haag beskriver  dock hur hon mår på ett så ärligt sätt att man köper det och hon kan säkert med denna bok hjälpa andra att finna tröst och igenkänning i liknande situationer.

Ulla Dyfverman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree