Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Populärvetenskap: Min hjärna och jag

Populärvetenskap: Min hjärna och jag

Min hjärna och jag. En bok om neurovetenskap och medvetandet.

Patricia S. Churchland

Översättning: Bitte Wallin

Fri Tanke förlag. 250 sid.

MinhjarnaochjagPatricia Smith Churchland, född 1943 har skrivit ett verk om förhållandet mellan filosofi och en strikt naturvetenskaplig syn på hur hjärnan fungerar.

Churchland kombinerar i boken egna erfarenheter från sin uppväxt på en gård i British Columbia med den senaste hjärnforskningen. Under sin uppväxt  på gården lärde hon sig, eftersom hon deltog i gårdens slakt, hur de olika djuren såg ut inuti.

Hon insåg också att allt levande har ett medvetande.

Hennes vetgirighet växte med åren och ledde in henne på forskningsbanan. Hon arbetar numera som filosof vid University of California, San Diego.

Hennes uppväxt spelar säkert roll. Hon framhåller en djup respekt för sanning och tilltro till biologi och vetenskap. I boken refererar hon till filosofer och vetenskapsmän allt från antiken fram till de senaste rönen i modern forskning. Listan på referenser och noter är lång. Hon söker vetenskapliga svar på frågor som, ”vem är jag och varför?” Hon berör i boken nästan alla stora frågor. Hon söker sanningen och hon lutar sig helt på forskning och vetenskap. Hon skyr det som för henne är humbug. Självbedrägeri har ingen plats i hennes värld och både önsketänkande och positivt tänkande är enligt henne ett sätt att lura sig själv.

”Kropp och själ är inte åtskilda och människans själ är av kött och blod”. Med stöd av vetenskap förklarar hon hur hjärnans neuroner skapar jaget. Hon förklarar vad som formar vår personlighet samt hur signalsubstanser och hormoner , enzymer och andra neurokemiska substanser styr och att allt vi tänker och känner  kommer från en elektrisk och kemisk hjärnaktivitet.

Hon förklarar vad som formar vår personlighet, den fria viljan och minnet och hur vi fattar beslut och hon förklarar på samma sätt nära-döden-upplevelser.

Filosofen Patricia Churchland har skrivit en fascinerade populärvetenskaplig bok som förklarar hur hjärnan fungerar. Men hon tar ett så stort grepp att det ibland känns för mycket, intet mänskligt lämnas därhän. Men visst är det spännande att läsa vad som styr att ett litet foster blir pojke eller flicka. Hon förklarar också bland mycket annat på ett pedagogiskt sätt varför vi i vissa situationer kan få hallucinationer, höra röster och se saker som inte finns. Jag uppskattar också hennes exempel från den egna uppväxten som ger boken liv. Men för mig var boken i vissa stycken så pass faktaspäckad att jag fick ta några pauser i läsandet.

Ulla Dyfverman

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree