Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Nätterna på Mon Chéri

Roman: Nätterna på Mon Chéri

Nätterna på Mon Chéri
Stefan Lindberg
Albert Bonniers förlag. 238 sid

9789100156770Stefan Lindberg har gett ut en dokumentär roman exakt 30 år efter mordet på Olof Palme. En berättelse om den person som misstänktes vara skyldig till mordet,  den så kallade 33-åringen. Han beskrevs som en riktig Palmehatare och medlem i Europeiska Arbetarpartiet som gillade att framföra sina radikala politiska åsikter. 33-åringen blev häktad flera gånger redan från början i utredningen men släpptes i brist på bevis.

När hans riktiga namn spreds både i tidningar och i tv blev det rena häxjakten  på honom, vilket ledde till att han efter ett tag valde att fly till Amerika. Där han sedan hittades mördad trettio mil från sin bostad. Motivet för mordet på 33-åringen blev aldrig klarlagt. En möjlig förklaring var att han visste för mycket om mordet på Palme.

Stefan Lindberg har valt att använda ett fingerat namn, Kenneth Swärd, istället för 33-åringens riktiga namn. Bokens handling bygger på material från författarens egen privatspaning, genomgång av utredningsmaterial samt hans egna fantasier kring 33-åringen. Vi som läsare får även ta del av hans arbetsdagbok som dyker upp lite varstans i boken. För den som är intresserad av en berättelse som för en diskussion kring mordet på Olof Palme och hans eventuella mördare så är detta absolut en bok som ska läsas. Själv tyckte jag handlingen var svår att följa och allmänt tråkig.

Maria Holmberg

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree