Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » Craig Taborn spelar John Zorn

Craig Taborn spelar John Zorn

flagaJohn Zorn: Flaga: Book of Angels, Volume 27 (Tzadik). Speltid: 48’57.

Craig Taborn (piano), Christian McBride (bas) och Tyshawn Sorey (trummor)

Betyg:

betyg-5

 

Nu är den osannolikt produktive kompositören och saxofonisten John Zorn framme vid den 27:e utgåvan i serien Book of Angels – som bara är ett av hans många projekt. Här djupdyker han i judisk tradition och mystik där en rad olika änglar förtecknas i olika kategorier och hierarkier. De kan ibland beskrivas som vingburna och människoliknande men är egentligen metafysiska varelser utan kropp, där var och en med sin speciella uppgift som Guds budbärare.

För sitt projekt har Zorn anlitat en rad olika musiker av olika slag och låtit var och en sätta sin prägel på musiken. Storheter som Pat Metheny, David Krakauer och Uri Caine har dykt upp, liksom ensembler som Cracow Klezmer Band, Bar Kokhba Sextet och Masada String Trio.

craig_taborn-nomo-michael-hoefner-httpwww-zwo5-de

Craig Taborn (foto: Nomo michael hoefner httpwww.zwo5.de).

Nu är det dags för pianisten Craig Taborn att ge sitt bidrag tillsammans med basisten Christian McBride och trummisen Tyshawn Sorey. Albumet har titeln Flaga och låter oss möta Machnia (väktaren av sunnanvindens portar), Agbas (den fjärde himlens väktare), Katzfiel (den jätte himlens väktare), Harbonah (utplånandets ängel), skyddsängeln Peliel, de straffande änglarna Rogziel och Shoftiel och slutligen den onda anden Talmai.

Taborn är i högform och demonstrerar ibland en melodiös mjukhet som inte varit så framträdande hos honom tidigare. Det betyder emellertid inte att han blivit tam eller inställsam och dragit in klorna för att smeksamt spinna. Den självklara stringensen i spelet finns kvar liksom den rytmiska nerven som aldrig sviker; han har bara ytterligare vidgat sin uttrycksrepertoar. Modernistisk amerikansk jazz med antytt klezmerstuk visar sig vara en vinnande kombination när den förvaltas av dessa tre suveräna musiker ur den lite yngre (nåja, ingen har i alla fall fyllt 50 än) jazzgenerationen. De utgör en oerhört tajt trio med ett oemotståndligt driv i spelet. Flaga är kort sagt en fullträff.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree