Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Stråkkvintetter av Georges Onslow

CD: Stråkkvintetter av Georges Onslow

onslowGeorges Onslow: String Quintets 1: No. 20 & 26  (Naxos). Speltid: 65’06.
Elan Quintet

Betyg:

betyg-3-5

Georges (eller George) Onslow är något av en doldis i musikhistorien, en engelsk aristokrat som på sin tid hyllades av såväl Berlioz som Schumann men som sedan mer eller mindre fallit i glömska. Som stavningen av förnamnet antyder är det emellertid något lurt med honom som engelsman. Efter en familjeskandal hade fadern lämnat sitt hemland och bosatt sig i Frankrike. Och det var där Georges föddes av sina franska mor 1784, och det var där han dog 1853 – vilket förklarar varför denne ”engelsman” ibland kallats för ”den franske Beethoven”.

Onslow porttätterad av Pierre-Roch Vigneron 1834.

Onslow porttätterad av Pierre-Roch Vigneron 1834.

Under senare år har man kunnat notera ett ökat intresse för hans musik bland en del skivbolag, i första hand cpo. Nu är det Naxos som fått upp ögonen för honom och presenterar två av hans stråkkvintetter. Om man tänkt sig en komplett utgåva har man att göra. Få har varit lika flitiga inom genren som Onslow som skrev inte mindre än 34 verk för konstellationen (vilket i och för sig förbleknar mot Luigi Boccherinis sisådär 140–150 …). Under 1700-talet var det vanligaste att till stråkvartett addera en andraviola eller andracello för att få en kvintett, men Onslow hörde till dem som kom att föredra kontrabasens djupare klang.

Musiken på den här skivan är föga förvånande förankrad i wienklassicismen med en dragning åt romantiken. Självklart kan den inte mäta sig med till exempel Schubert C-dur-kvintett för ungefär samma tid, men det kan ju å andra sidan ingenting. Det är hur som helst inga som helst problem att förstå varför Georges Onslow var så uppskattad under sin livstid; snarare kan man undra varför han sedan glömdes bort. Men konsternas historia är både nyckfull och obarmhärtig. Det gör också att det finns en mängd musik som väntar på att återupptäckas. Så varför inte ge Onslow en chans?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree