Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Meet Me at the Movies med Viktoria Tolstoj

CD: Meet Me at the Movies med Viktoria Tolstoj

Viktoria Tolstoy: Meet Me at the Movies (ACT/Naxos). Speltid: 48’45.

Vikoria Tolstoy (sång), Krister Jonsson (gitarr), Mattias Svensson (elektrisk och akustisk gitarr), Rasmus Kihlberg (trummor), Iiro Rantala (piano)

Release: 27 januari 2017

 

Betyg:

 

1990-talet var decenniet när en rad unga svenska sångerskor slog igenom och gav jazzen nytt liv. En av dem var Viktoria Tolstoy som skivdebuterade 1994 och samma år tilldelades jazzkatten som ”årets nykomling”. Sedan dess hör hon till våra mest etablerade artister inom genren med en röst som med åren mognat som en komplex och välbalanserad bourgogne.

På den senaste plattan, som släpps idag, föreslår hon att vi möts på bio: Meet Me at the Movies. Det innebär i det här fallet att alla de elva låtarna har hämtats från filmens värld: Moderna tider (”Smile”), Bagdad Café (”Calling You”), Dancer in the Dark (”New World”), Bram Stoker’s Dracula (”Love Song for a Vampire”) – för att nu nämna några. Bland de musikaliska upphovsmännen och -kvinnorna hittar vi såväl Charlie Chaplin och Clint Eastwood som Annie Lennox och Björk. Spännvidden är alltså stor, men det är ingalunda ett album som spretar. Tolstoy vet att sätta sin egen prägel på musiken, så att man även lyssnar på en klassiker som ”As Time Goes By”, ur Casablanca, med nya öron.

Viktoria Tolstoy © ACT / by Gregor Hohenberg

Men hon är naturligtvis inte ensam utan kan tryggt luta sig mot en härlig trio bestående av Krister Jonsson (gitarrer), Mattias Svensson (elektrisk och akustisk bas) och Rasmus Kihlberg (trummor). Dessutom medverkar den finländske pianisten Iiro Rantala på sju av bidragen, och han är självklart välkommen. Ja, även skivans producent vill vara med och dyker upp på två spår med sin trombon. Men så heter han också Nils Landgren.

Meet Me at the Movies hör rimligen till det bästa som Viktoria Tolstoj gjort. Att hänga med henne på bio är alltså ett sant nöje. Det är bara att som Rick i Casablanca höja glaset och lite förälskat (och lätt modifierat) utbrista: Here’s listening to you, kid!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

  • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

    Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

    Share
  • Merchandise

    Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

    Share
  • Troféer och priser

    Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

    Share
  • Mat

    Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

    Share
  • Djurdelar

    Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

    Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree