Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Violinkonserter av Ylva Skog och Anders Nilsson

CD: Violinkonserter av Ylva Skog och Anders Nilsson

Ylva Skog: Violin Concerto No. 1*; Anders Nilsson: Violin Concerto°. (dB Productions/Naxos). Speltid: 63’51.

Cecilia Zilliacus (violin), Helsingborg Symphony Orchestra*, Anna-Maria Helsing (dirigent)*, Västerås Sinfonietta°, Fredrik Burstedt (dirigent)°

Betyg:

Ylva Skog skriver onekligen mycket läcker musik. Den är lättillgänglig, melodiös och klangligt raffinerad på ett sätt som kanske kan uppfattas som franskt; jag har ibland associerat till Ravel. Men på hennes här aktuella första violinkonsert, från 2015, händer det att tankarna snarare går till en annan och något tidigare virtuos när det gäller orkesterbehandling, nämligen Rimskij-Korsakov (som för övrigt Ravel säkert lärde sig ett och annat av). Den som tror att samtida konstmusik är knepig och ”ful” har all anledning att låna Skog sitt öra. Risken är väl snarare att hon kan bli lite insmickrande. Om hennes förra album skrev jag att hon gärna i högre grad skulle få öppna för det oväntade och emotionellt engagerande. Det gäller i än högre grad violinkonserten. Visst är den tjusig, och de återkommande diskreta glissandoeffekterna sitter snyggt. Men det är som om musiken glider förbi utan att riktigt fästa. Och det har definitivt inget med solisten Cecilia Zilliacus att göra. Hon har en oerhört vacker ton, vilket också framgår av skivans andra verk.

Även det är en samtida svensk violinkonsert (från 2011), närmare bestämt av Anders Nilsson, som för övrigt varit Skoogs lärare i komposition. Liksom Skog utgår han från den klassiska tredelade konsertformen med en långsam mittensats, men han låter satserna sömlöst gå över i varandra. Precis som Skog bjuder han på melodiös och lättillgänglig musik, inte lika skimrande läcker men uttrycksfullare och med ett större känslomässigt djup och, i första satsen, med en anknytning till Sibelius. Här finns också en ton av sorg som bryter igenom och berör. Av skivkommentaren framgår också att han började skriva verket i samband med moderns bortgång.

Att ett skivbolag satsar på två nyskrivna svenska violinkonserter är naturligtvis glädjande, och båda verken har chansen att nå en stor publik.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree