Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: All Things Majestic av Jennifer Higdon

CD: All Things Majestic av Jennifer Higdon

Jennifer Higdon: All Things Majestic; Viola Concerto; Oboe Concerto (Naxos). Speltid: 62’47.
Roberto Díaz (viola), James Button (oboe), Nashville Symphony, Giancarl Guerrero (dirigent)

Betyg:

Jennifer Higdon är född 1962 och tillhör idag USA:s ledande tonsättare. Hon skriver en utåtriktad, lättillgänglig och, frestas man säga, mycket amerikansk musik i traditionen efter Aaron Copland. Hennes muskulösa Concerto for Orchestra och City Scape (Telarc) riktigt anslående och häftig orkestermusik. På den nu aktuella skivan har hon lämnat storstaden och gett sig ut i den amerikanska vildmarken för att i All Things Majestic (2011) fånga dess storslagenhet i fyra satser – lite som Copland i Appalachian Spring. Det är ståtligt men, ärligt talat, kanske inte så mycket mer – fyra stora musikaliska färgplanscher eller fondtapeter snarare än levande och spännande natur. Skivan rymmer även två konserter, en för viola (2014) och en för oboe (2005). Det rör sig om pastoralt intima och melodiskt intagande verk som fint tar till vara soloinstrumentets kvaliteter. Samtidigt är de rätt konventionella i sitt tonspråk.

Higdon framstår på den här skivan som en mycket moderat modernist med ett tonspråk som låter 1930-tal. Det behöver inte vara fel, men här känns det faktiskt lite daterat. Det är vackert men inte alltför engagerande. Kommer man ny till Higdon skulle jag absolut rekommendera det äldre albumet  framför detta nya. Där möter en mer vital och spännande tonsättare.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

 • Regn

  Dagen efter gårdagen Inget mittemellan   Obrukad tid Inklämd Mellan […]

 • Överväxeln

  behåll växeln överväxeln det som blir över på det man […]

Kulturbloggen

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

 • Konstföreläsningar

  På torsdag 8 september kl 18.00 så är det premiär för en ny serie öppna föreläsningar på Örebro Konstskola. Norman […]

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree