Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Fakta: Den svenska vapenexporten

Fakta: Den svenska vapenexporten

Den svenska vapenexporten

Linda Åkerström

Leopard förlag. 240 sid.

Linda Åkerström ger oss sin bok Den svenska vapenexporten”(förlaget Leopard i samarbete med Svenska Freds) nu möjligheter att veta mer om den komplicerade frågan om svensk vapenexport i relation till rådande lagstiftning och etiska aspekter. Åkerström är statsvetare och har under 10 år arbetat som ansvarig för nedrustnings frågor i Svenska Freds. Här ger hon i text och många talande illustrationer möjligheter till kunskaper och en djupare förståelse av vapenexporten än den vi möter i politiska debatter i media med anspråk på ”sanningen”. Hon föreläser nu utifrån sin bok i flera kommuner i landet, bl a. Örebro 15 november inbjuden av Svenska Freds lokalförening.

Åkerström vägleder oss genom texten och lyfter band annat fram vår vapenhistoria från gevärsfaktoriet i Eskilstuna grundat 1812 till den s k Kexutredningen 2015 då ett förslag för ett demokratikriterium med syfte på vapenproduktion lades i Riksdagen. Boken innehåller ett rikligt datamaterial som sätter in vår vapenexport i ett internationellt sammanhang. Bland de största 15 exportörerna av större konventionella vapen per capita har Sverige legat mellan andra och tionde plats, en intressant siffra då vi hamnar i nivåer jämförbara med bl a Ryssland och Israel.

Många belysande grafiska bilder understryker texten och till stor hjälp för läsaren. Kapitlet ”Vapenkatalogen” beskriver utförligt en översikt av de många produkter ”klassas som vapenmaterial och därmed står under kontroll enligt den svenska lagen om krigsmaterial” liksom uppgifter om tillverkande företag.

Författarens analys baseras på ett rikligt faktamaterial och en utförlig referenslista. Hennes kritik riktas mot den svenska vapenexporten till krigförande länder och länder som inte respekterar mänskliga rättigheter.. Hon beskriver de politiska vändorna i olika skeden i samhällsdebatten och bemöter argument såsom vapenexportens nödvändighet för att skapa arbetstillfällen vilket ofta framförts i debatten. Trixandet och undantag från lagstiftningen redovisas.

Flera studier visar att majoriteten av svenska folket opponerar sig mot export av vapen och krigsmateriel som går till länder som saknar demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Forskningsanknytning, statistik och ett rikligt intervjumaterial ger boken sammantaget trovärdighet och är ett bra tillskott som underlag för kommande diskussioner och den politiska debatten om det ett fredsälskande Sverige och vapenfrågan.

Den som vill utöka sitt vetande läser!

Marianne Freyne-Lindhagen

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree