Hem » Bokhyllan, Recension, Skönlitteratur » Roman: Det finns inga monster

Roman: Det finns inga monster

Det finns inga monster

Liselott Willén

Bonniers. 267 sid

 

Liselott Willén är både författare och läkare framgår det av presentationen på omslaget till hennes senaste bok Det finns inga monster. Under läsningen funderar jag över vilken disciplin i läkaryrket hon tillhör. Psykiatri? Eller någon annan som gett henne erfarenheter och stor insikt i människor med svåra psykiska problem i sin ryggsäck. Bokens titel ökar min fundersamhet – syftar Det finns inga monster, på att huvudpersonens ångestupplevelser egentligen är ”normala” trots hennes säregenhet och de tunga minnen hon bär på.

Alice, huvudkaraktären i berättelsen är ung och går sitt sista gymnasieår med studentexamen framför sig. Hon ger intryck av att vara en begåvad flicka med en stark personlighet. Tillsammans med sin mor bor hon nu i huset vid havet som tidigare varit familjens hem. En gång övergav de huset efter faderns ouppklarade död som är den röda tråden i berättelsen.

Alice är skeptisk till återvändandet och det finns en moder/dotter konflikt som återkommer under berättelsens gång. Dotterns starka ångestupplevelser och psykiska skörhet med flera vistelser inom psykiatrin bakom sig är ett annat tema. I botten är hennes ångest knuten till mystiken kring faderns död. Alice försöker, trots sina problem, arbeta med sina studier i matematik för att klara sin förestående studentexamen. Hennes drivkrafter är behovet av sanning och klarhet kring faderns död. I undertexten pyr skulden som hon bär i minnesbagaget.

Willéns roman är en rysare som väcker många känslor och ger inblickar i en ung kvinna som drabbats av ett starkt trauma. Berättarstil är både vacker och saklig och bjuder läsaren på en räcka spänningsfyllda episoder och växlande miljöer. När jag läser tar berättelsen mig i anspråk inför Gåtan som löper genom texten. Jag blir fångad.

Texten är ofta kompakt och utförlig – kanske någon gång lite för detaljrik. Men jag kommer nära och läser med nöje vidare och vidare. Och vidare.

Liselott Willéns bok kan beskrivas som en thriller men är i hög grad en berättelse om relationer i ett spänningsfält på gränsen till det outhärdliga.

Marianne Freyne-Lindhagen

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree