Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Stenhammars 2:a symfoni

CD: Stenhammars 2:a symfoni

Wilhelm Stenhammar: Symphony No. 2; Musik till August Strindbergs ”Ett drömspel” (BIS/Naxos) Speltid: 58’23.
Antwerp Symphony Orchestra, Christian Lindberg (dirigent)

Betyg:

 

Den bästa symfoni som skrivits i Sverige, säger en del. Det kan man förstås tvista om. Men att Wilhelm Stenhammars enastående 2:a symfoni är en av de bästa torde få förneka. Han fullbordade den 1915 och uruppförde den med Göteborgssymfonikerna nästan på studs. Finalen hann man bara repetera en gång, och det samma dag som konserten gavs.

Stenhammar ville bort från svulstig senromantik och nationalromantik och låter den väl sammanhållna symfonin sluta med en ståtlig final präglad av en dubbelfuga. Sedan är frågan om man vill kalla den en stor romantisk symfoni på klassicistisk grund eller en klassicistisk symfoni med romantiska drag.

Wilhelm Stenhammar (1871-1927)

För fyra år sedan spelade Christian Lindberg och Kungliga flamländska filharmonikerna in Stenhammars ljuvliga Serenad för orkester (BIS). Då skrev man entusiastiskt på International MusicWeb: ”Please may we now have the same forces in Stenhammar’s glorious Second Symphony.” Nu har man blivit bönhörd. Orkestern har under tiden bytt namn till Antwerpens symfoniorkester – men den spelar lika bra för det. Det här är verkligen en helt underbar inspelning av symfonin, väl i klass med Stig Westerbergs från 1980-talet (Caprice)! Lindbergs tolkning har allt man, i alla fall jag, kan begära. Den är storslagen och kraftfull när så krävs men hela tiden sångbar, lätt och luftig och med frisk vind i seglen. Och intrycket blir ju inte sämre av BIS-ljudet. När man hör symfonin så här framstår det som obegripligt att den inte är en självklar del av den internationella repertoaren.

Skivan rymmer även musik som Stenhammar skrev till Strindbergs Ett drömspel, närmare bestämt en konsertversion sammanställd av Hilding Rosenberg, Av skivkommentaren framgår att originalpartituret är omfångsrikt och att Stenhammar själv värderade det högt. Och de elva minuter som vi här får oss till livs ger mersmak. Kan man hoppas att Lindberg och hans flamländare så småningom återkommer med en komplett inspelning av skådespelsmusiken?

I våras kom Christian Lindbergs fantastiska inspelning av Allan Petterssons 5:e och 7:e symfonier – och nu slår han alltså till med en minst lika bra inspelning av Stenhammars tvåa. Grammis-juryn kommer att få det knepigt i år …

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

 • Tävling: Bumblebee

  Du kan nu vinna Bumblebee på blu-ray

  Share
 • Tävling: Aquaman

  Dags att bege sig ner under vattnet tillsammans med DC universumets Aquaman, en film som släpps på DVD, Blu-ray och […]

  Share
 • Tävling: Widows

  Tävla om stjärmspeckade Widows på Blu-ray

  Share

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree