Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skönlitteratur » Bok: Europeana av Patrik Ouředník

Bok: Europeana av Patrik Ouředník

Europeana. Kortfattad historia om nittonhundratalet

Av Patrik Ouředník

Översättare: Mats Larsson

Aspekt, 143 sidor. Utkom den 15 augusti 2018.

 

Vem har inte önskat sig en kortfattad historia om nittonhundratalet? Här är den. På 130 sidor får vi veta allt som är värt att veta om detta sekel, ur ett europeiskt perspektiv. Men för att riktigt uppskatta boken bör man nog redan känna till vad den har att säga. Det är inte så märkligt som det låter. Europeana heter boken och är skriven av den tjeckiske författaren Patrik Ouředník som sedan 1984 lever i Paris. Och om man inte visste att han var tjeck skulle man nog misstänka det ändå. Man anar arvet från Jaroslav Hašek och Franz Kafka och släktskapet med Bohumil Hrabal och Jiří Gruša. Det finns ett stilla vanvett i den rationella och sakliga framtoningen och en sorgsen ironi som yttrar sig just genom att inte vara sorgset ironisk. Men visst kan man också få österrikaren Robert Musil i tankarna – för att inte tala om en amerikan som Kurt Vonnegut. Den sistnämnde lyfter Ouředník själv fram i den intervju som avslutar den nu aktuella svenska utgåvan.

Boken publicerades på svenska av Natur och kultur 2005 men passerade då rätt obemärkt, efter vad jag kan missas. Låt oss hoppas på en ändring när Aspekt nu ger ut den på nytt. Den har sannerligen inte blivit mindre aktuell. Frågan är om inte den alltigenom originella och märkligt fascinerande lilla volymen redan nu skulle kunna omtalas som en minor classic. Det är kort sagt en sån där bok som man gärna hade skrivit själv …

Framställningens liksom lillgammalt objektivt vetenskapliga ton resulterar i en skruvad komik som efter hand blir alltmer prudentligt bisarr. Det är som om Ouředník sökt en röst som i sig är ett uttryck för den epok han vill skildra. Resultatet är lika underhållande som oroväckande och kusligt. Det är som att se historien i en skrattspegel, presenterad av en prudentlig och guide som drar sin läxa utan att någonsin reflektera över vad han (för visst är det en han) egentligen säger och om sättet att säga det verkligen är riktigt passande.

Vad är det då för bild vi får av detta 1900-tal som vi nyligen lämnat bakom oss? Ett århundrade av sociala, tekniska och intellektuella framsteg? För all del. Ett sekel av fasor och idioti? Förvisso. Man kan naturligtvis anklaga Ouředník för att vara tendentiös i sitt urval; samtidigt vore det att missa poängen. Det är ju ingen lärobok man läser. Men det är inte heller fiktion. Ouředníks krönika redovisar en rad faktiska företeelser från förra seklet. Det är bara det att den sammantagna effekten inte är historiebokens utan snarare satirens. Här finns en närmast naiv ton som snart framstår som fullständigt befängd i sin troskyldighet. Intrycket understryks av de kompendieartade marginalanteckningarna av typen: ”Tyskarna var noga med hygienen”, ”Ungdomarna ville kopulera”, ”Judarna hade krokiga näsor”, ”Därför minskade snusandet” och ”Kvinnor var mänskliga varelser”.

Patrik Ouředník. Foto: Daniel Faugeron.

Allt omtalas på samma distanserade och förrädiskt oengagerade sätt, i något slags strävan att framstå som ett med seklets vetenskapliga strävan – och det oavsett om det är trivialiteter eller tragedier som uppmärksammas. Vi får veta att tyskarna uppfann gasen Zyklon B ”som gjorde det möjligt att snabbt och billigt döda ett stort antal människor” och att det fanns människor som grundade djurskyddsföreningar ”och åt morötter o.d.”. Det omtalas hur det under detta sekel blev möjligt att via Internet beställa sperma från anonyma donatorer utifrån 150 olika kriterier, så att en kvinna exempelvis kunde välja en dos från ”en sjuttonårig talangfull schackspelare av kinesiskt ursprung med små testiklar”. Vi får också veta att människor under den stora svälten i Ukraina på 1930-talet sålde liken efter sina anhöriga för att köpa annat människokött, ”eftersom de inte ville äta köttet av dem som de till exempel hade upplevt någonting fint tillsammans med i det förflutna”.

Ständigt redovisas hur olika grupper – psykoanalytiker, kommunister, historiker, antropologer, scientologer och så vidare – uppfattade, kommenterade och tolkade sin samtids händelser. Men detta raseri att förklara historien utifrån en ideologi eller teori framstår till sist som ett meningslöst och beskäftigt tjatter. Och all den vetenskaplighet . Till sist kanske man kan sammanfatta saken som att 1900-talet var det sekel som effektivt tog död på 1800-talets framstegsoptimism – eller som Ouředník lakoniskt sammanfattar saken: ”En stor besvikelse under nittonhundratalet var att den obligatoriska skolgången och det tekniska framåtskridandet och bildningen och kulturen inte ledde till att människan blev bättre och mänskligare, som många trott på artonhundratalet.”

Det är en säregen bok som Patrik Ouředník skrivit. Hans metod kan delvis påminna om den som Imre Kertész använder i Mannen utan öde, där det är just detta att allt skildras som fullständigt självklart som hos läsaren väcker en allt starkare känsla av absurditet. Men jag kommer också att tänka på en historia som Milan Kundera återgett och som han fann mycket tjeckisk. Men faktum är att den också förekommer bland judiska anekdoter. En man går hur som helst in på en resebyrå utan att riktigt veta vart han vill åka. En jordglob står på disken. Mannen snurrar och snurrar på globen medan han funderar. Till sist riktar han blicken mot expediten och frågar lite sorgset: Har ni ingen annan glob?

På ytan ifrågasätter Europeana ingenting. Likväl stiger en undran ur texten: Kunde och borde det inte ha funnits ett annat 1900-tal?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree