Hem » Kulturbloggen » Hjalmar i Berlin och Magnus i Nora

Hjalmar i Berlin och Magnus i Nora

I förra veckan skrev Lotta Olsson i DN om ljudboksutgåvan av Hjalmar Bergmans Markurells i Wadköping (Adelphi Audio). ”Varför finns det inte såna här författare nuförtiden?” frågade hon beklagande. Ja, det kan undra. Men desto bättre då att Bergman faktiskt har funnits. Nog hade den svenska litteraturen varit åtskilligt fattigare utan honom – även om det kommunala Örebro inte begripit det.

I somras gjorde Flickan i frack i succé på Stadra teater, dramatiserad av Agneta Pleijel. Det tycks ha gett teaterdirektören Magnus Wetterholm blodad tand. Nu visar det sig nämligen att Bergman kommer tillbaka till Stadra nästa sommar också. Ylva Eggehorn, som redan tidigare skrivit tre pjäser direkt för Stadra, har nu gett sig Bergman i våld. Titeln är Hjalmar och Vår Herre. Pjäsen ska utspela sig på ett hotellrum i Berlin under 1920-talet där Bergman möter såväl diktade som verkliga figurer med anknytning till hans liv. Dessutom utlovas dans och ”massor med musik från 20-talets Berlin”. Det låter lovande (tycker i alla fall en som älskar såväl Hjalmar Bergman som Friedrich Hollander, Kurt Weill och Marlene Dietrich).

Nu är ju Magnus Wetterholm inte bara teaterdirektör utan också skådespelare, sångare och estradör. Och i dessa egenskaper kan man se honom på Nora Teaterbiograf den 17 och 18 november i en föreställning kallad – ja, just det: Det var den 17 november. Förutom Wetterholm medverkar Johan Graden på piano och Niklas Sundén på dragspel, två musiker som också förknippas med Rikard Wolff. Det blir sånger som, meddelar Wetterholm, ”drabbar mig och som fyller mig med lycka, sånger som handlar om kärlek, vänskap, svartsjuka och drömmar”.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree