Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nya jazzalbum med Örjan Hultén Orion och med Klas Toresson & Filip Ekestubbe Trio

CD: Nya jazzalbum med Örjan Hultén Orion och med Klas Toresson & Filip Ekestubbe Trio

Klas Toresson & Filip Ekestubbe Trio: Where or When (DO Music Records). Speltid: 46’34.

Klas Toresson (tenorsaxofon), Filip Ekestubbe (piano), Niklas Fernqvist (bas), Daniel Fredriksson (trummor)

Betyg:

Release: 25 januari 2019

 

Örjan Hultén Orion: Minusgrader (Artogrush/Plugged Music). Speltid: 57’29.
Örjan Hultén (saxofoner), Torbjörn Gulz (piano), Filip Augustsson (bas), Peter Danemo (trummor)

Betyg:

Release: 25 januari 2019

Filip Ekestubbe Trio ligger inte på latsidan. Förra året dök de upp på en cd tillsammans med Isabella Lundgren och The Zion Care Gospel Singers. Sedan var det dags för ett eget album: On a clear day. Om det skrev jag att ambitionen inte är att vara originell eller att utveckla genren utan snarare att vårda dess ursprung och visa att den lever och har hälsan och är på strålande humör. Samma sak kan sägas om den nu aktuella plattan, där trion slagit sig ihop med saxofonisten Klas Toresson för att gotta sig i The Great American Songbook. Det blir lite som att flytta sig tillbaka till Lester Youngs och Gerry Mulligan dagar, och det är ju hur trevligt som helst. Toresson har en varm och vårdad ton och upplägget är en skön blandning av lyriska ballader och svängigare låtar. Det kan göra vem som helst på gott humör.

Örjan Hultén Orion

Vill man våga lite mer, utan att på något sätt flippa ur, kan man vända sig till Örjan Hultén Orion, en kvartett som imponerade stort med Fältrapport för tre år sedan. Nu är man tillbaka med Minusgrader – och aktuellare kan det ju inte bli (även om titeln är hämtad från en dikt av Tomas Tranströmer). Saxofonisten Hultén drar mer åt Sonny Rollins och Stan Getz och vågar vara lite mer ociviliserad än Toresson. På samma sätt framstår hans kumpaner som tuffare och framfusigare än medlemmarna i Ekestubbes trio. Det gör Hulténarna lite mer spännande i mina öron. Och de har tveklöst fått till det snyggaste skivomslaget! Å andra sidan kan man ju säga att de på sitt sätt också vårdar ett arv, nämligen från bebopen. Och dessutom är det förstås så att det kommer att finnas stunder när jag bara vill koppla av och kravlöst trivas – och då finns Toresson och Ekestubbe där, och det är skönt att veta.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree