Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Kammarmusik av Grace Williams

CD: Kammarmusik av Grace Williams

Grace Williams: Chamber Music (Naxos). Speltid: 71’45.
Madeleine Mitchell (violin), London Chamber Ensemble

Betyg:

Det finns en tydlig trend bland skivbolagen idag att uppmärksamma mer eller mindre bortglömda kvinnliga tonsättare. Och här finns upptäckter att göra. Nyligen skrev jag om ukrainskan Zara Levinas kammarmusik och förra året kunde man till exempel glädja sig åt symfonier av engelskan Ruth Gibbs och kammarmusik av svenskan Amanda Maier.

Nu lyfter Naxos fram en för mig tidigare okänd tonsättare, nämligen walesiskan Grace Williams (1906–1977). På en cd framförs sex kammarmusikaliska verk, och jag noterar att inget av dem tidigare funnits på skiva – vilket naturligtvis gör utgåvan extra intressant.

Violinsonaten från 1930 börjar lite oväntat som Sjostakovitj men blir i den långsamma satsen omisskännligt brittisk med drag av Vaughan Williams. Det sista är inte så konstigt, då han var Grace Williams lärare under ett antal år. Men tro inte att hon är någon epigon. Hennes musik röjer en egen personlighet. Det där typiskt brittiska draget är annars tydligt även i hennes Sextett för oboe, trumpet, violin, viola och piano, där inte minst trumpeten, som lär ha varit hennes favoritinstrument, ger musiken en speciell karaktär. I Svit för nio instrument (1934) är tonspråket ett annat med tydliga drag av Stravinsky, medan pianostycket Saraband för vänster hand låter ana att hon studerat Ravels vänsterhandskonsert. Men, som sagt, allt tycks transformerat i enlighet med hennes egna individuella intentioner.

Att åtskilligt av Grace Williams legat ospelat kan delvis bero på hennes egen starka självkritik. När hon 1957 gick igenom sina verk skrev hon ”inte värt att framföra” på flera av dem. Att hon var en bestämd dam förstår man också av uppgiften att hon 1967 avböjde utmärkelsen Most Excellent Order of the British Empire för sina insatser inom musiken.

Nu är det bara att hoppas på fler inspelningar av Grace Williams verk. Nog blir man nyfiken på till exempel symfonierna och konserterna för violin och för trumpet.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree