Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Violinkonserter av Tan Dun

CD: Violinkonserter av Tan Dun

Tan Dun: Violin Concerto ”Rhapsody and Fantasia”; Violin Concerto ” Fire Ritual” (BIS/Naxos). Speltid: 62’37.
Eldbjørg Hemsing (violin), Oslo Philharmonic Orchestra, Tan Dun (dirigent)

Betyg:

 

Alla som uppskattar riktigt häftig orkestermusik har anledning att låna sitt öra till Tan Dun. Han föddes 1957 i Hunan-provinsen i Kina och har studerat i såväl Beijing som New York, och sedan flera decennier är The Big Apple hans hemvist. Som musiker är han öppen för alla medier och har självfallet skrivit musik till diverse storfilmer. Men den kan understundom bli tämligen, för att inte säga besvärande, banal. Det gäller t.ex. en del av musiken till The Banquet. Med tanke på Tan Duns bakgrund är det kanske inte så förvånande att han gärna förenar öst och väst. Men det är trots allt den västerländska konstmusiken, inte minst den amerikanska, som jag uppfattar som basen i hans formspråk, medan kinesisk tradition mer fungerar som, nog så viktig, infärgning. Och det är också den som utgör hans speciella signum.

Eldbjørg Hemsing. Bild från https://www.instagram.com/eldbjorghemsing/

De två violinkonserter som BIS nu spelat in visar honom från hans bästa sida. Rhapsody and Fantasia (2009, rev. 2018), som den första heter, satsar på det spektakulära. Dess första del heter symptomatiskt nog ”Rock the violin concerto”, och visar sig delvis inspirerad av hip-hop, medan andra delen lika symptomatiskt heter ”A dream out of Peking opera”. Till saken hör att Tan Dun själv varit medlem av ett Pekingopera-sällskap. Hur som helst är det en energisk konsert med oerhört starkt driv som interfolieras av lugnare avsnitt, där inte minst anknytningen till kinesisk tradition gör att den sticker ut.

Den andra konserten, Fire Ritual (2018) har ett större djup än den första. Så är den också skriven som ”a music ritual for the victims of war”. Här förenas också väst och öst på ett än mer fascinerande sätt än i den förra konserten, och nog måste detta vara en av de mer spännande violinkonserter som sett dagens ljus under 2000-talet.

Under senare år har Tan Dun samarbetet med den unga norska violinisten Eldbjørg Hemsing, och det är hon som är den helt suveräna solisten på denna cd. På dirigentpulten står Tan Dun själv.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2019 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree