Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » The Transitory Poems med Vijay Iyer & Craig Taborn

The Transitory Poems med Vijay Iyer & Craig Taborn

Vijay Iyer & Craig Taborn: The Transitory Poems (ECM/Naxos). Speltid: 74’17.

Vijay Iyer (piano) och Craig Taborn (piano)

 

Betyg:

 

Inte minst ECM har gett ut en hel del album med jazz, eller ska vi säga improviserad musik, för solopiano. Keith Jarrett är förstås flaggskeppet, men här finns en rad andra inom armadan som också är värda att nämna – som Paul Bley, Marilyn Crispell, Chick Corea, Aaron Parks, Stefano Battaglia och François Couturier. Och Craig Taborn med Avening Angel. För ett soloalbum med Vijay Iyer får man dock gå till ACT Music där vi hittar Solo.

När jag 2015 skrev om Break Stuff med Vijay Iyer Trio konstaterade jag bland annat: ”Iyer plockar isär och sätter ihop, dekonstruerar och konstruerar – men hela tiden med det musikaliska uttrycket i centrum. Attityden påminner något om Craig Taborns.”

Och se, nu har ECM tussat ihop de två för ett gemensamt album: The Transitory Poems. Eller snarare: man såg till att dokumentera en konsert de gav i Budapest den 12 mars 2018. Jazz för två pianon? Eller improviserad musik för två pianon? Det är en smaksak. Modern ”jazz” är inte alltid så lätt att klassificera, då den ofta tagit starka intryck av Debussy och senare konstmusik; i det här fallet finns rytmiska partier som kan föra tankarna till Steve Reich. Själva hyllar Iyer och Taborn pianisterna Geri Allen och Cecil Taylor som båda gick bort för inte så länge sedan. Man skulle också kunna säga att den som är bekant med Keith Jarretts senare solokonserter kommer att känna sig rätt hemma även här.

Taborn är något mer nertonad och mindre hårdför än på Avenging Angel medan Iyer framstår som mer ”saklig” och modernistisk än på Solo. De har uppenbarligen valt att gå varandra till mötes snarare än att profilera sig mot varandra. Att de funnit vara står helt klart.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

PS. Missa inte albumet där Craig Taborn trio spelar John Zorn: Flaga: Book of Angels, Volume 27.

 

 

 

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree