Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Arvoles med Avishai Cohen Trio

CD: Arvoles med Avishai Cohen Trio

Avishai Cohen Trio: Arvoles (RazDaz Recordz/Warner). Speltid: 41´28.

Avishai Cohen (bas), Elchin Shirinov (piano), Noam David (trummor) samt på fyra spår Björn Samuelsson (trombon) och Anders Hagberg (flöjt)

Release: 7 juni 2019

Betyg:

 

Jag har inte skrivit om Avishai Cohen sedan hans album From Darkness kom 2015. Eller: jag har visst skrivit om Avishai Cohen, nämligen jazztrumpetaren. Men nu är det alltså fråga om jazzbasisten med samma namn. Och det aktuella albumet heter Arvoles. Och som ofta tar Cohen sin utgångspunkt i den klassiska jazztrion piano, bas, trummor. Sedan händer det att han lägger till något instrument. I det här fallet medverkar trombonisten Björn Samuelsson och flöjtisten Anders Hagberg på fyra av de tio spåren. Att det är två svenska musiker som gästspelar är ingen slump då Cohen tycks ha en viss förkärlek för Sverige och gärna spelar in sina album i Nilento Studio i Kållered.

Pianist och slagverkare kommer och går i Cohens trio; den här gången få vi stifta bekantskap med Elchin Shirinov och Noam David, som jag nog inte riktigt tycker matchar tidigare kumpaner som till exempel Shai Maestro, Nitai Haershkovits och Daniel Dor. Men konceptet känner man igen. Musiken är omisskännligt Cohensk där jazzen dra åt det poppiga men också låter ana några rottrådar i Mellanöstern. Det händer också att det blir lite funkigt, vilket säkert kan glädja den som, till skillnad från mig, har sådana böjelser.

Rytmen står i centrum. Den är poängterad och enveten – på det här albumet kanske lite väl enveten och gåpåig ibland. Men det finns också vilopunkter, som det melodiska och kanske lite söta titelspåret. Men de får inte samma djup som på From Darkness, där musikerna visar upp ett större känsloregister. Arvoles är ett mer obekymrat album, och det är väl ingen slump att omslaget gått från klärobskyr och svärta till rena rama soliga sommarlyckan.

Det är snyggt framförd och levnadsglad musik, men den glider liksom förbi utan att lämna några direkta avtryck. Jag återvänder hellre till From Darkness.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

  Share
 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

  Share
 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

  Share

Kulturbloggen

© 2020 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree