Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Playing the Room med Avishai Cohen & Yonathan Avishai

CD: Playing the Room med Avishai Cohen & Yonathan Avishai

Avishai Cohen & Yonathan Avishai: Playing the Room (ECM/Naxos). Speltid: 45’48.

Avishai Cohen (trumpet), Yonathan Avishai (piano)

 

Betyg:

Israeliska jazzmusiker gör det inte lätt för oss med två olika Avishai Cohen och en Yonathan Avishai. Här är det trumpetaren, inte basisten, Cohen som är i farten – tillsammans med Avishai, pianisten. Trumpet och piano som duo hör inte till vanligheterna, men det fungerar utsökt bra. I alla fall med musiker som dessa. Yonathan Avishai Trio var aktuell tidigare i år med Joys and Solitudes och härom året gladde oss Avishai Cohen med Cross my Palm with Silver (båda ECM), där för övrigt Yonathan Avishai också medverkade, liksom på Cohens tidigare Into the Silence. Och ja, de har faktiskt spelat tillsammans sedan tonåren i Tel Aviv.

Här på Playing the Room inleder de med varsin egen låt för att sedan ge sig i kast med Ornette Coleman, Louis Armstrong, John Coltrane, Stevie Wonder, Duke Ellington och andra. Det är elegant och coolt men också lekfullt. De här musikerna kan skapa svalt sköna stämningar för att sedan studsa iväg med ett leende (som i Colemans ”Dee Dee” och Stevi). Och efter Stevie Wonders trippande ”Sir Duke” avslutas albumet med en stämningsfull vaggvisa. Så får vi en provkarta på olika jazzstilar – utan att det blir det minsta spretigt. På något sätt lyckas Cohen och Avishai få allt att hänga ihop och kan underteckna med sin egen tydliga signatur.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree