Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Cross My Palm With Silver med Avishai Cohen

CD: Cross My Palm With Silver med Avishai Cohen

Avishai Cohen: Cross My Palm With Silver (ECM/Naxos). Speltid: 38’41

Avishai Cohen (trumpet), Yonathan Avishai (piano), Barak Mori (kontrabas), Nasheet Waits (trummor)

 

Betyg: 

 

När man talar om Avishai Cohen är det lätt att det uppstår missförstånd och att någon tror att man talar om Avishai Cohen. Och tvärtom. Här talar jag om den israeliske jazztrumpetaren Avishai Cohen och inte om den åtta år äldre israeliske jazzbasisten Avishai Cohen. Han är bra han också, men nu är det alltså hans namne, tillsammans med tre medmusiker, som är aktuella med en ny cd.

Som få instrument kan trumpeten förmedla en stämning av urban melankoli, av ödsliga gator och ensamhet i storstadsnatten, av övergivenhet och klagan – samtidigt som tonen utesluter självömkan och sentimentalitet. Lyssna bara på Enrico Rava och Tomasz Staňko! Det skulle inte förvåna mig om de också har betytt en del för Cohen. Hur som helst är det deras arv han för vidare på sitt eget personliga sätt.

Nya albumet Cross My Palm With Silver placerar sig mitt i samtiden genom att låta det första spåret få namn efter den fråga ett syriskt barn ställde efter en attack med kemvapen: “Will I die, miss? Will I die?” Ett annat spår har titeln “Shoot me in the leg”. Men musiken är inte agitatorisk eller aggressiv utan snarare frågande, reflekterande, sörjande – och känsloladdad och mycket vacker.

 

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree