Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Cross My Palm With Silver med Avishai Cohen

CD: Cross My Palm With Silver med Avishai Cohen

Avishai Cohen: Cross My Palm With Silver (ECM/Naxos). Speltid: 38’41

Avishai Cohen (trumpet), Yonathan Avishai (piano), Barak Mori (kontrabas), Nasheet Waits (trummor)

 

Betyg: 

 

När man talar om Avishai Cohen är det lätt att det uppstår missförstånd och att någon tror att man talar om Avishai Cohen. Och tvärtom. Här talar jag om den israeliske jazztrumpetaren Avishai Cohen och inte om den åtta år äldre israeliske jazzbasisten Avishai Cohen. Han är bra han också, men nu är det alltså hans namne, tillsammans med tre medmusiker, som är aktuella med en ny cd.

Som få instrument kan trumpeten förmedla en stämning av urban melankoli, av ödsliga gator och ensamhet i storstadsnatten, av övergivenhet och klagan – samtidigt som tonen utesluter självömkan och sentimentalitet. Lyssna bara på Enrico Rava och Tomasz Staňko! Det skulle inte förvåna mig om de också har betytt en del för Cohen. Hur som helst är det deras arv han för vidare på sitt eget personliga sätt.

Nya albumet Cross My Palm With Silver placerar sig mitt i samtiden genom att låta det första spåret få namn efter den fråga ett syriskt barn ställde efter en attack med kemvapen: “Will I die, miss? Will I die?” Ett annat spår har titeln “Shoot me in the leg”. Men musiken är inte agitatorisk eller aggressiv utan snarare frågande, reflekterande, sörjande – och känsloladdad och mycket vacker.

 

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree