Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: e.s.t. live in Gothenburg med Esbjörn Svensson Trio

CD: e.s.t. live in Gothenburg med Esbjörn Svensson Trio

Esbjörn Svensson Trio: e.s.t. live in Gothenburg (ACT Music/Naxos). 2 cd. Speltid: 46’50 + 60’02.
Esbjörn Svensson (piano), Dan Berglund (bas), Magnus Öström (trummor).

Betyg: 

Release-datum: 25 oktober 2019

Det finns tydligen fortfarande ett antal outgivna konsertupptagningar med Esbjörn Svensson Trio. Förra året kom ett formidabelt dubbelalbum inspelat i London 2005. Nu har ACT Music letat sig tillbaka till Göteborg den 10 oktober 2001, då trion framträdde i konserthuset. Det börjar lite försiktigt med ”Dating” och ”Somewhere Else Before”. Sedan tar det fart i ”The Rube Things”, där Dan Berglunds bas tar initiativet och driver på för att mot slutet låta Magnus Öström visa upp sig i ett trumsolo. Vill man ha mer av den varan får man allt man kan önska i ”Bowling”.

Berglunds expressiva spel med stråken kom att bli något av en signatur för e.s.t. och fungerar som ett anslående intro till ”From Gagarin’s Point of View”. Men det är i ”Dodge the Dodo” som han riktigt går loss. Här kan man också avnjuta Svenssons delikata pianospel med spännande inpass från Öström som ju hör till våra mer innovativa trumspelare. Vill man sedan höra mer av Svenssons utsökta piano är det bara att invänta ”The Chapel” där man blir rikligt belönad.

Göteborgskonserten har väl inte riktigt samma tryck som den i London, men i gengäld ger den ett antal underbara prov på trions lyriska ådra. Och här finns samma totala engagemang och den där förmågan att hela tiden variera sig. Trion älskar spännande och tvära kast, men man riskerar aldrig att som publik kastas av banan. Man hänger bara lyckligt med.

Det finns fina studioinspelningar med e.s.t., men det var som live-band man firade sina verkliga triumfer. Därför är de konsertupptagningar som getts ut efter Esbjörn Svenssons alltför tidiga död ovärderliga. Det kan inte hjälpas, men när man hör den här upptagningen förbleknar de flesta av höstens svenska jazzskivor trots att flera är alldeles utmärkta. e.s.t. var trots allt något alldeles extra, och det är inte så konstigt att de blev Sveriges internationellt mest kända jazzband.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree