Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Verk för trumpet och orkester av Betsy Jolas m.fl.

CD: Verk för trumpet och orkester av Betsy Jolas m.fl.

Stories. Betsy Jolas: Histoires vraies,* Sally Beamich: Trumpet Concerto, Olga Neuwirth: … miramondo multiplo … (BIS/Naxos). Speltid: 61’00.

Håkan Hardenberger (trumpet), Roger Muraro (piano)*, Malmö Symphony Orchestra, National Youth Orchestra of Scotland, Martyn Brabbins (dirigent)

Betyg: 

 

Det vimlar inte av trumpetkonserter, men Håkan Hardenberger ser till att spela de som finns. Dessutom ser han till att utöka repertoaren och har vid det här laget fått ett antal verk sig tillägnade. På en ny cd kan vi ta del av tre verk av tre samtida kvinnliga tonsättare. Men även om de är samtida skiljer det 42 år mellan den äldsta och den yngsta. Men roligt nog är det den äldsta som svarar för det nyaste verket. Fransysk-amerikanskan Betsy Jolas skrev sin Histoires vraies för trumpet, piano och orkester 2015. Då var hon 89 år och ett underbart exempel på att skaparkraften inte behöver avta med åren. Det är ett fräckt och briljant verk. Yngst är österrikiska Olga Neuwirth, men det är hon som i ”… miramondo multiplo …” blickar bakåt med Händel-citat (”Lascia ch’io pianga”) – låt vara i ett modernt sammanhang. Den enda som resolut kallar sin trumpetkonsert för just en trumpetkonsert är engelska Sally Beamish med sin traditionellt tresatsiga Trumpet Concerto. Jag har tidigare hört hennes konserter för violin och viola, och den här fogar sig fint till dessa. Albumet, som fått samlingsnamnet Stories, är alltså ett riktigt värdefullt tillskott till trumpetrepertoaren på skiva. Och om jag säger att Håkan Hardenberger spelar bra så är det förstås ett rejält understatement.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree