Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nancy Dalbergs stråkkvartetter

CD: Nancy Dalbergs stråkkvartetter

Nancy Dalberg: The String Quartets (Dacapo/Naxos). Speltid: 71’08.

Nordic String Quartet

Betyg: 

 

 

Har ni inte hört talas om Nancy Dalberg (1881-1949) är ni säkert i gott sällskap, även om hon inte är okänd. Själv har jag sedan länge en cd med två av hennes orkesterverk, den andra stråkkvartetten och några sånger. Men man kan knappast påstå att hon är en regelbunden gäst i konserthusen eller att skivbolagen strösslar med inspelningar av hennes verk. Nu kommer i alla fall en cd med hennes samtliga tre stråkkvartetter, spelade av dansk-svensk-färöiska Nordic String Quartet, och då finns det anledning att lystra – desto mer som två av kvartetterna här spelats in för första gången. Den andra kvartetten finns alltså sedan tidigare, då med Carl Nielsen-kvartetten som har en slankare ton, håller något högre tempi och spelar med lite större lätthet och attack.

Nancy Dalberg.

Den första kvartetten är från 1915 då Dalberg studerade för Carl Nielsen. Men tro inte att det låter som ett elevarbete, och tro inte heller att hon försöker låta som Nielsen. Hennes stora styrka här ligger i det melodiska. Några av de absolut finaste partierna återfinns i de två snabba satserna, där hon plötsligt slänger in långsamma avsnitt av innerlig skönhet. Den andra kvartetten, från 1922, är på sitt sätt mognare och livligare. Men saknar å andra sidan de ljuvliga melodierna från den första, även om det sångbara andandet förvisso är vackert.

När hon fem år senare återvänder till kvartettformen har hon blivit djärvare, utan att för den skull bjuda futuristiskt sprängstoff som Rued Langgaard i hans kvartetter från 1918 och 1924. Som helhet är nog 3:an den bästa och mest helgjutna av Dalbergs stråkkvartetter. Den måste rimligen räknas till de verkligt betydande nordiska kammarmusikverken från den här tiden, och det var verkligen dags att vi fick veta det. Skivor som på detta sätt vidgar våra vyer är verkligen värda en extra eloge.

Låt oss nu hoppas att Dacapo går vidare och spelar in Dalbergs symfoni från 1918, den första skriven av kvinnlig tonsättare i Danmark. Den fick god kritik, men av ett lite nedlåtande paternalistiskt slag som knappast kan ha uppmuntrat till att gå vidare med större orkesterverk.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

1 Kommentar för “CD: Nancy Dalbergs stråkkvartetter”

 1. Jens C. Uldall-Hansen

  M.h.t. Dalbergs symfoni kommer man nok til at vente længe, for den findes ikke mere! Efter uropførelsen i 1918 fjernede hun første sats og kaldet de resterende to satser ’To Orkesterstykker, Op. 9’.
  For mange år siden rekonstruerede jeg hele symfonien, men måtte erkende, at når komponisten vælger at omgøre værket, så der det sådan det er. Men det er naturligvis muligt at indspille en kombination af orkesterstykkerne i en eller anden rækkefølge.
  Gennem mange år har beskæftiget mig med Dalbergs værker og renskrevet de fleste (bl.a. den første strygekvartet), og jeg står gerne til disposition med flere oplysninger.

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

 • Koltrasten är här – i naturen och som bok av Clas Thor

  Våren är här, och med våren börjar en av våra mest älskade fåglar att ta sig ton: den svartfjädrade och gulnäbbade bel canto-sångaren koltrasten. Dessutom är den på väg i bokform.

  Share
 • Adam Zagajewski död

  Det blev inget nobelpris till Adam Zagajewski. Han dog i förrgår, på världspoesidagen den 21 mars, 75 år gammal. Men […]

  Share
 • Nominerade till Slangbellan 2020

  Till debutantpriset Slangbellan, för bästa debut inom kategorin barn- och ungdomslitteratur 2020, har juryn valt att nominera Seluah Alsaati, Mitch Fredriksson och Elin Hägg.

  Share

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree