Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Beethoven’s Breakdown med Jazzrausch Bigband

CD: Beethoven’s Breakdown med Jazzrausch Bigband

Jazzrausch Bigband: Beethoven’s Breakdown (ACT Music/Naxos). Speltid: 56’03.
Jazzrausch Bigband, Roman Sladek (dirigent), Nils Landgren (gäst på trombon)

Betyg: 

Release: 27 mars 2020

Det är 250 år sedan Ludwig van Beethoven föddes och firandet är i full gång – även om coronaviruset gjort att det inte riktigt kan ta sig de former som var tänkt. Men skivor kan man ju alltid spela, och det lär komma en hel rad nya inspelningar under året. Här är en – med storband. Tyska Jazzrausch Bigband presenterar albumet Beethoven’s Breakdown. Titeln är välfunnen. Man kan mycket väl tänka sig att Beethoven fått ett sammanbrott om han hört skivan – eller ett utbrott; han var ju rätt kolerisk av sig. Han kan ju också för en gångs skull ha uppfattat sin dövhet som en tillgång. Men man kan aldrig så noga veta med Ludwig.

Fyra av spåren utgår från Månskenssonaten, 7:e symfonin och 14:e stråkkvartetten. För arrangemangen svarar en Leonhard Kuhn som också bidrar med fyra egna stycken, kallade Sonata I–IV, vilka är tänkta som något slags hyllning till Beethoven. Ibland känns det som att vara tillbaka till 1970-talet med Waldo de los Ríos hopplösa poppifieringar av klassiker. Men Kuhn och Jazzrausch Bigband har trots allt andra och större ambitioner än så. Man har inte bara lagt på en ihärdig trummaskin utan vill förhålla sig till originalet och omskapa musiken. Det har blivit något slags techno, och kanske har man också lyssnat lite på Kraftwerk, men bara lite.

Jag har inget emot att man dekonstruerar Beethoven eller skojar med honom. Men skojar gör man förvisso inte på detta album. Här är man fullt allvarlig på fullaste allvar. Och det är inte så roligt. Men okej, jag kan vara fel person på fel plats. Konceptet kanske funkar på ett raveparty med kulturella ambitioner?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree