Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Garden of Expression med Trio Tapestry (Joe Lovano, Marilyn Crispell, Carmen Castaldi)

CD: Garden of Expression med Trio Tapestry (Joe Lovano, Marilyn Crispell, Carmen Castaldi)

Trio Tapestry (Joe Lovano, Marilyn Crispell, Carmen Castaldi): Garden of Expression (ECM/Naxos). Speltid: 48’20.

Joe Lovano (tenorsaxofon), Marilyn Crispell (piano), Carmen Castaldi (kontrabas)

Betyg:

För något år sedan slog sig Joe Lovano ihop med Marilyn Crispell och Carmen Castaldi för att bilda Trio Tapestry, som också blev namnet på deras första album (ECM). Det kom för jämt två år sedan och beskrevs av Lovano som både en sammanfattning och en startpunkt. Omslaget visade honom i klassisk saxofonistpose framför East River och Manhattans nattliga skyline. När trion nu återkommer med Garden of Expression signalerar omslagets grå natur något helt annat. Men musiken går i hög grad vidare längs det spår som det förra albumet pekade ut. Attityden är fortsatt minimalistisk, lågmäld och prövande med tystnader, spröda pianoklanger och diskreta gongar. Ibland undrar man om trion möjligen lyssnat på Anton Webern. Att de är påverkade av buddistisk tradition verkar i alla fall rätt klart; det avslutande spåret heter också ”Zen Like”. Det handlar mer om atmosfär än om rytm och melodi, och kanske att det blir lite väl esoteriskt. Jag får bekänna att jag är mest förtjust i det mer melodiösa första spåret, ”Chapel Song”. Om fjolårets Lovano-album, där han på Arctic Riff (ECM) spelade tillsammans med Marcin Wasilewski Trio, var en fullpoängare är jag mer tveksam till Garden of Expression Men om man ställer om öronen och lyssnar intensivt kan även detta meditativa ljudlandskap fascinera med sin fusion av konstmusikalisk modernism, buddistisk tradition och avantgardejazz. Vill man ha en helt annan sida av Joe Lovano så påminner jag gärna om två år gamla och helt suveräna Roma (ECM ), där han spelar tillsammans med Enrico Rava.

__________

Sten Wistrand tillhör Kulturdelens redaktion

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree