Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: The News med Andrew Cyrille Quartet

CD: The News med Andrew Cyrille Quartet

Andrew Cyrille Quartet: The News (ECM/Naxos). Speltid: 53’57.
Andrew Cyrille (trummor), Bill Frisell (gitarr), David Virelles (piano), Ben Street (kontrabas)

Betyg:

Release: 27 augusti 2021

Det räcker med att se Bill Frisells namn för att jag ska bli nyfiken. Han är gitarristen som spelar allt från country till avantgardejazz och gör det med en alldeles egen omisskännlig ton. Här ingår han i trumslagaren Andre Cyrilles kvartett, som han också i hög grad sätter sin prägel på bland annat genom att svara för hälften av kompositionerna. Det börjar avspänt, och flera av låtarna har sin förankring i en amerikansk folkmusikalisk tradition, som ju Frisell på sitt personliga sätt utforskat på bland annat albumen Folk Songs och Disfarmer (båda på Nonesuch records).

Andrew Cyrille (foto: Shawn Brackbill, Brooklyn, NY).

Men i ”The News” löses det melodiska upp i mer avantgardistisk friform – utan att musiken för den skull på något sätt bli hetsig eller brutal. Grundtonen på albumet är närmast mjukt romantisk. Till detta kommer ”Dance of the Nuances”, där inte minst pianisten David Virelles får excellera i subtila klanger – ett stycke som knappast sett dagens ljus om inte Maurice Ravel drygt hundra år tidigare skrivit pianostycken som ”Ondine”, ”Le gibet” och Oiseaux tristes”.

Annars kan man njuta av Cyrilles rikt varierade trumspel. Han är nästan förvånansvärt diskret för att vara kvartettens ledare, men där händer något hela tiden. Det är bara att spetsa öronen. Visst kan han, tillsammans med Ben Streets bas, vara rytmiskt drivande, men först och främst är han stämningsskapande och liksom söker sig fram. Sammantaget har vi här fyra särpräglade individer som förenas i ett härligt samspel.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree