Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nature Boy med Nils Landgren

CD: Nature Boy med Nils Landgren

Nils Landgren: Nature Boy. (ACT Music/Naxos). Speltid: 44’56.

Nils Landgren (trombon)

Betyg: 

Release: 24 september 2021

 

När Nils Landgren och Jan Lundgren strålade samman på albumet Kristallen stod en del svenska folkvisor på repertoaren. När Landgren nu återkommer som soloartist har han tagit konceptet vidare och även inkluderat psalmer (”Allt under himmelens fäste”, ”Den blomstertid” m.fl.), Evert Taube (”Som stjärnor små”, ”Sov på min arm”), Duke Ellington (”Solitude”) och den låt som gett albumet dess namn: Eden Ahbez’ Nature Boy. När jag säger soloartist så menar jag det fullt ut. Landgren är verkligen ensam med sin trombon. Kanske är det ett tecken i pandemi-tiden. Tidigare i år kom Marius Neset med ett album där han var helt ensam med sin saxofon.

Soloskivor med piano och gitarr är inga ovanligheter, men när vi kommer till blåsinstrument blir det väsentligt glesare. Det är inte så konstigt, då de har begränsade möjligheter att producera flera toner samtidigt. Vi får helt enkelt melodistämman utan ackompanjemang

Nu är ju Landgren en rasande skicklig trombonist, så tro inte annat än att man med stor behållning kan lyssna på Nature Boy i ett svep utan att tröttna. Alla låtar är finstämda och lågmälda, rent av själfulla, och Landgren demonstrerar fullt ut sin vackra och mjukt känsliga tonbildning. Att tempot genomgående är långsamt torde dessutom ha att göra med akustiken inspelningslokalen, en kyrka där Landgren så att säga får vänta in varje ton som svävar i rummet. Så i sammanhanget är det väl nästan som att svära i kyrkan att önska att han också öppnat för trombonens lite råare och morrande uttrycksregister. Jag tror att albumet som helhet hade vunnit på några sådana bidrag. Det kan bli lite väl likartat med ungefär samma känsloläge och tempo rakt igenom. Å andra sidan kan man nu utan oro försjunka i en kontemplativ stämning och bara njuta av vackra melodier och sköna klanger.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree