Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Nostalghia Machine med Mikael Máni

CD: Nostalghia Machine med Mikael Máni

Mikael Máni: Nostalghia Machine (Smekkleysa SM/Border). Speltid: 55’30.

Mikael Máni Ásmundsson (elektrisk och akustisk gitarr, music box), Lilja Maria Ásmindsdottír (piano, keyboard, metallophone, violin, elektronik), Sölvi Kolbeinsson (altsaxofon, klarinett), Ingibjörg Elsa Turchi (elbas), Magnús Trygvason Elíassen (trummor, slagverk)

Betyg: 

 

Det är mycket Island nu. I Idol på TV gör Birkir succé. Och på den klassiska fronten har vi i år kunnat glädja oss åt två helt fantastiska album med musik av Anna Thorvaldsdottir: Rhízōma och Enigma. Förra året kom jazzpianisten Anna Gréta Sigurðardóttirs album Brighter och tidigare i år Stína Ágústsdottirs The Whale. Där medverkade även giarrristen Mikael Máni Ásmundsson. Nu kommer han med ett eget album, efter den första låten betitlat Nostalghia Machine. Det är en mycket vänlig skiva, lite drömsk och varmt melodisk – och med en känsla av fransk film från en tid som flytt men träder fram i lätt förföriskt motljus och med sol som glimmar genom lövverk. Andra kan säkert få andra associationer. Först tyckte jag att det var lite utslätat och måttligt intressant och lade cd:n åt sidan – för att sedan ge den en ny chans. Och det var ju bra. Väljer man att i fantasin och dagdrömmen låta sig föras bort med nostalgimaskinen så blir det en njutbar och angenäm tripp, trivsam och charmig och garanterat fri från omkakande upplevelser.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree