Hem » Bokhyllan, Facklitteratur, Recension » Medicinhistoria: Autisterna – Om kvinnor på spektrat

Medicinhistoria: Autisterna – Om kvinnor på spektrat

Autisterna – Om kvinnor på spektrat

Clara Törnvall

Natur & Kultur Förlag. 220 sidor. Utkommen oktober 2021

 

Det är inte varje gång, eller ens ofta, när man börjat läsa en bok som man känner ”Den här boken har jag väntat på i flera år”. Men exakt så är det med Autisterna – Om kvinnor på spektrat av Clara Törnvall, till vardags kulturjournalist och producent på Sveriges Radio P2.

Här berättar hon om hur hon efter många år av återkommande kontakt med psykiatrin slutligen påbörjar en neuropsykiatrisk utredning vilken resulterar i att hon får den diagnos som tidigare kallades Aspergers, men som idag faller inom det mångfacetterade spektra som är autism. Men boken handlar inte bara om Claras resa till att få veta varför hon fungerar som hon gör, utan boken är även andra kvinnors berättelser, både samtida, nu levande kvinnor som fått sina diagnoser, som den pensionerade professorn Elisabeth som hittat ett eget system för att komma ihåg hur hennes telefon fungerar och Linn, konstnärinnan som hanterar sin vardag bland annat genom sina verk, men också de som inte längre finns i livet som Emily Dickinsson, Virginia Woolfs syster och förmodligen Virginia Woolf själv. Clara Törnvall intervjuar även Svenny Kopp, överläkare och barnpsykiatriker, som länge arbetat för att även flickor ska utredas, och då utifrån sina egna villkor.

För den här boken är på sätt och vis unik. På 1980-talet och dessförinnan hade den aldrig skrivits. Länge fanns nämligen uppfattningen att flickor och kvinnor inte kunde vara autistiska, det var en manlig diagnos och än idag är utredningsmallarna, med de frågor som ställs och ska besvaras av den som utreds baserade på manliga egenskaper som så mycket annat inom sjukvården där mannen är norm och kvinnan avvikelsen

Jag både skrattar och gråter om vartannat när jag läser boken, och båda känsloyttringarna handlar om igenkännande av det som berättas; barndomens panikångest inför tvånget att leka i grupp på födelsedagskalas och julfester, känslan av att aldrig riktigt vara likadan och höra till någonstans, missförstånd och ensamhet, både den önskade och den som man påtvingades för att man var för annorlunda. Men också alla saker man bara måste skratta åt. Clara Törnvall berättar om sina svårigheter att orientera sig, även i hemstaden, och jag skrattar högt. Inte av illvilja, utan för att det får mig att tänka på när jag i somras släpade min stackars son ett fullt varv runt Arboga, drygt fem kilometer, för att komma till ett café som låg cirka 50 meter från vår utgångspunkt. Varje gång jag varit i London brukar jag skryta om att jag hittar i den staden som i min egen ficka. Ja, för jag har studerat och memorerat kartan, varenda gata jag vill till och vilka bussar som tar mig dit i veckor innan jag åker.

När jag läser boken hittar jag om och om igen komiken i att vara autistisk, för även det kan vara en kamp, och dess breda spektrum innehåller så många olika levnadsöden från att vara icke-verbal med flera sidosjukdomar och funktionsnedsättningar till att, som det ofta uttrycks i internationella autismgrupper på nätet ”walk among you like real people”, något som lite sarkastiskt driver med den neurotypiska uppfattningen av hur en autistisk person är.

Det har sagts i varenda recension jag sett av Clara Törnvalls debutbok, så ett tag tänkte jag undvika att säga samma sak, men det går inte: Autisterna – Om kvinnor på spektrat bör läsas av alla, oavsett om man själv befinner sig på spektrat eller inte, känner någon som gör det eller inte. Vad gäller den sista delen av meningen så är sannolikheten stor att du faktiskt gör det, du vet bara inte om det. Det kan till och med vara du själv. Läs boken.

Camilla Johansson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree