Hem » Bokhyllan, Lyrik, Recension » Poesi: Jag är rosa

Poesi: Jag är rosa

Jag är rosa

Magdalena Eriksson

Ja CoMedia. 78 sidor. Nyss utkommen

 

Man blir uppkäftigt glad redan när man håller Magdalena Erikssons diktsamling Jag är rosa i handen. Inte minst appellerade baksidans text till mig; och nej, det är inte någon kort sammanfattning. Även där finns en dikt, och inte minst känner jag igen mig i raden ”jag ber dig hålla käft om du saknar ärende”. Kanske för att jag lider svårt av uppfattningen att vi som upplevs, eller upplever oss, som rosa på något vis förväntas ha en oskriven, outtalad skyldighet att lyssna på vad som helst när vi helst av allt vill säga ”Håll käften!”

”…konsten att aldrig räcka till” är jag också väl bekant med. På det hela taget så är det mycket igenkänning när man läser de korta dikterna från Magdalena Eriksson, till vardags konstnär med ett digert CV, men på senare år en estradpoet med ständigt växande meriter. Här möter vi smakprov av Magdalena på scen, något som borde inspirera oss alla till att faktiskt också gå och lyssna på henne. Redan denna diktsamling är en injektion i uppkäftighet, och jag vågar påstå att är det något vi behöver just nu, som komplement till våra covid-vaccinationer så är det just en injektion i uppkäftighet.

Sa jag förresten konstnär? Jo, det gjorde jag, och det är relevant även för denna söt-sura diktsamling; Magdalena har illustrerat den själv. Men andra ord så inbjuder den inte bara till dikter i vilka man kan känna igen sin egen vardag och inte sällan skratta åt den, men får även intressanta och fantasieggande bilder till trots.

Camilla Johansson

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree