Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Filmmusik av Alfred Schnittke

CD: Filmmusik av Alfred Schnittke

Alfred Schnittke: Film Music, Vol. 5 (The Stars of the Day; The Favorite; Father Sergius). (Capriccio/Naxos). Speltid: 53’49.

Rundfunkchor Berlin, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Frank Strobel (dirigent)

Betyg: 

 

Alfred Schnittke (alt. Sjnitke, 1934–1998) var tonsättaren som gjorde vad som föll honom in. Han kunde fritt blanda musikstilar utan att förlora sig själv. Det gjorde honom också till en fabulös fabrikör av filmmusik. Berlins radio-symfoniker under Frank Strobel har nu kommit fram till sitt femte album i vad som möjligen är tänkt att bli en komplett utgåva. Här får vi sviter ur musiken till Dagens stjärnor (1966), Publikens gunstling (1985) och Fader Sergij (1978).

Alfred Schnittke tecknad av Sten Wistrand.

Filmen var inte bara en inkomstkälla för sovjetiska tonsättare utan också en räddningsplanka när de hamnade i onåd hos partiet och inte blev spelade i konsertsalarna. Filmmusiken gav också utrymme för annars suspekt modernistiska tongångar, antagligen därför att de i någon mening kunde uppfattas som ”illustrativa”. I de här aktuella sviterna blandar Schnittke mer populärmusikaliska tongångar med smått avantgardistiska. Här klingar det av gatupositiv, vals, foxtrott, mazurka, ragtime, marsch och polonäs (en riktigt maffig en!). Det är festligt och roligt och snitsigt och medryckande. Mer än en gång kommer jag på mig själv med att sitta och le och nästan fnissa.

Men variationen är stor, och ”Monolog” i Fader Sergij är sex oerhörda minuter, där musiken samtidigt tycks söka sig inåt i själen och ut i rymdens ödsliga oändlighet. Den följa av en epilog där kören kommer in på ett sätt som kan föra tankarna till den avslutande ”Neptunus” (mystikern) i Gustav Holsts Planeterna. Här är vi sannerligen långt från humoristiskt struttig foxtrot och komiskt klämmig marsch. Men hos Schnittke utesluter inte det ena det andra.

__________

Sten Wistrand ingått i Kulturdelens redaktion. 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree