Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Vigilia av Aleksandr Gretjaninov

CD: Vigilia av Aleksandr Gretjaninov

Alexander Grechaninov: All-Night Vigil (Ondine/Naxos). Speltid: 46’01.

Latvian Radio Choir, Sigvards Kļava (dirigent)

Betyg: 

De stora liturgiska körverken utgör en omistlig del av rysk musiktradition. De är en del av den ortodoxa mässan men har också lockat en rad av landets stora tonsättare som Tjajkovskij, Bortnjanskij, Rachmaninov och Kastalskij – och, visar det sig nu, Aleksandr Gretjaninov (1864–1956). Han fick ett långt liv, där 53 år tillbringades i Ryssland och 39 i Sovjetunionen. Föga förvånande är hans Vigilia skriven före 1917, närmare bestämt 1912. Efter revolutionen blev det suspekt med religiösa verk, även om de, som detta, snarare var avsedda för konserthuset än för kyrkan.

Gretjaninov är inte lika känd som Tjajkovskij och Rachmaninov, men hans Vigilia (som betyder vaka och är en nattlig gudstjänst före en stor helg) är ett välkommet bidrag till den stora sakrala ryska körtraditionen. Det är ett ljust och hoppfullt verk, och i god rysk tradition anknyter Gretjaninov ibland till klockors klang. Musiken är väl inte lika drabbande vacker och mäktig som Rachmaninovs Vigilia, som ibland bär oss som på en väldig våg mot himlen, men nog är även detta vackert så det förslår. Och skönklingande är även denna gång Lettiska radiokören under Sigvards Kļava.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion. 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree