Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Aerial av Anna Thorvaldsdottir

CD: Aerial av Anna Thorvaldsdottir

Anna Thorvaldsdottir: Aerial: into – Second Self for 7 brass & 4 percussion*; Ró for flute, clarinet, piano, percussion, violins, viola & cello°; Aeriality for orchestraˆ; Tactility for harp & percussion˜; Trajectories for piano & electronics˘; Shades of Silence for vilon, viola, cello & harpsichordª; Aura for 4 percussionists’. (Sono Luminus/Naxos). Speltid: 68’01.

Frank Aarnink (slagverk)*, Stefán Jón Bernharđsson (horn)*, Sigurđur Þorbergsson (trombon)*, Jón Birgirsson (mixing)*, CAPUT Ensemble°, Guđni Franzson (dirigent)°, Iceland Symphony Orchestraˆ, Ilan Volkov (dirigent)ˆ, Sveinn Kjartansson (mixing) ˆ, Duo Harpverk˜, Tinna Þorsteinsdottir (piano)˘, Anna Thorsteinsdottir (elektronik)˘, Nordic Affectª, LA Percussion Quartet’, Anna Thorsteinsdottir (mixing)° ˜ ˘ ª

Betyg: 

Detta är den tredje skivan med musik av isländska Anna Thorvaldsdottir som jag hört, och jag är lika tagen av den som av de tidigare. Under samlingsnamnet Aerial bjuds sju verk, där det längsta är knappt femton minuter. Instrumentationen är rikt varierat: fyra slagverk i Aura, stråktrio och cembalo i Shades of Silence, harpa och slagverk i Tactility, piano och elektronik i Trajectories, mässingsblåsare och slagverk i into – Second Self, full orkester i Aeriality. Men alla verk får också sin prägel av arbetet vid mixerbordet, vilket gör att de tillsammans kommer att bilda ett slags sammanhängande helhet.

Thorvaldsdottir frammanar ett dovt klingande, molande mörker fullt av hemlighetsfullt liv: en dimension bortom det mänskliga, en främmande värld alldeles intill oss, hotfull och lockande, organiskt påtaglig som jord och mylla, med rottrådar som växer och förgrenar sig, och samtidigt drömskt undflyende – ett underjordiskt kosmos avlyssnat av ett hyperkänsligt öra. Andra kan naturligtvis få helt andra associationer. Men vem kan undgå att fascineras av dessa suggestiva och unika ljudlandskap?

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Egentligen borde namnet skrivas Anna Þorvaldsdóttir, men jag antar att Thorvaldsdottir är en eftergift för den internationella marknaden.

Se även recensioner av Rhizoma och Enigma.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree