Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Sea Fever med Lunds Studentsångare

CD: Sea Fever med Lunds Studentsångare

Lunds Studentsångare: Sea Fever (Swedish Society Discofil/Naxos). Speltid:56’03.
Lunds Studentsångare, Elisabeth Boström (piano), Christian Schultze (dirigent)

Betyg:

Havet är en musikalisk inspirationskälla så god som någon. Vågor och vind har blivit till operor av Wagner, Smythe och Britten, till tondikter av Mendelssohn, Munktell och Čiurlionis, till symfonier av Vaughan Williams, Alfvén och Nystroem, till orkestersånger av Elgar, Delius och Fernström, till pianostycken av Alkan, Debussy och Ravel – för att nu bara nämna några få exempel. Men här ska det handla om körsång.

Lunds Studentsångare förknippar vi kanske mest med ett antal herrar som iklädda vita mössor den 1 maj varje år hälsar våren på universitetshusets trappa i Lundagård. Men kören har en repertoar och verksamhet av långt mer skiftande slag. Och nu har man alltså gett sig ut på det vida hav. Sea Fever heter albumet efter ett verk av Amy Beach. Men inte mindre än tretton tonsättare är representerade, från Felix Mendelssohn till Eric Whitacre. Två är kvinnor; förutom Beach Lili Boulanger. Mest kända, frånsett Mendelssohn, torde Jean Sibelius, Max Reger och Hugo Alfvén vara. Två verk avviker genom sin längd, runt 10 minuter i stället för övrigas 3–4. Men de sticker också ut genom att vara de i särklass mest spännande. I den ordlösa Mouyayoum (alt. Muoayiyoum, Muoaiyouum) lagrar Anders Hillborg stämmorna och uppnår en nästan elektronisk effekt, medan Veljo Tormis (han med Järnets förbannelse) i Muistse Mere Laulud bland annat låter kören skria som måsar.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree