Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Reminiscentiae av Veljo Tormis

CD: Reminiscentiae av Veljo Tormis

Veljo Tormis: Reminiscentiae  (ECM/Naxos). Speltid: 77’25.

Estonian Philharmonic Chamber Choir, Tallinn Chamber Orchestra, Tõnu Kaljuste (dirigent)

Betyg:

 

För ett av 1900-talets absolut häftigaste körverk, Järnets förbannelse, svarar den estniske tonsättaren Veljo Tormis (1930–2017). Det är oerhört suggestivt, samtidigt brutalt och raffinerat, med en pådrivande schamantrumma som speciellt kännetecken. Det finns i en strålande inspelning på ECM med Estniska filharmonins kammarkör under Tõnu Kaljustes ledning. Litany to Thunder heter albumet. Men Tormis har naturligtvis skrivit åtskilligt mer, och samma styrkor har också spelat in dubbelalbumet Forgotten Peoples. Nu återkommer de med Reminiscentiae, där även Tallinns Kammarorkester medverkar. Just titelverket, som kan ses som fem sammanlänkade verk, är helt instrumentalt men skrevs ursprungligen för kör.

Litany to Thunder (ECM)

I Tornklockan i min by medverkar en recitatör, och texten är lite oväntat av den portugisiske poeten Fernando Pessoa. Jag säger oväntat därför Tormis är så starkt förbunden med den finsk-ugriska folkmusiken och folkdiktningen – men inte som kolorit i nationalromantisk anda utan som skapande grund. Själv uttryckte han det som att han inte använde folkmusiken utan att den använde honom. Han söker inte i första hand det ”vackra” utan det uttrycksfulla, inte det avslipade utan det kärva – ungefär som Karin Rehnqvist i Sverige. Det hindrar inte att han kan skriva oerhört vackert, vilket också framgår av det nya albumet.

Orkesterverken har sin grund i körverk som återkallade barndomsminnen knutna till naturens årstidsväxlingar. Men här får alltså musiken tala för sig själv utan ord. Det gör den, men jag misstänker att ändå att körversionerna har mer att ge. Det tycks ändå vara så att det är i körmusiken, gärna med en tillsats av slagverk, som Tormis har sin verkliga hemortsrätt och kan utveckla sin starka personlighet. Det gör att för den som kommer ny till hans musik är fortfarande Litany to Thunder den ideala introduktionen.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree