Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Schuberts impromptus med Ronald Brautigam

CD: Schuberts impromptus med Ronald Brautigam

Franz Schubert: Impromptus op. 90 & 142  (BIS/Naxos). Speltid: 61’47.

Ronald Brautigam (fortepiano)

Betyg:

Jag vet inte hur många inspelningar det finns av Franz Schuberts åtta impromptus, men de räcker och blir över. Så rör det sig också om helt underbar musik som i stort sett alla pianister har på repertoaren. Då uppstår förstås frågan om det verkligen finns behov av ytterligare ett album – som detta med Ronald Brautigam. Han är kanske mest känd för sina explosiva Beethoven-tolkningar på fortepiano men har gjort mycket annat också. Och nu är det alltså Schubert som är på tapeten – spelad på tidstroget fortepiano. Därmed minskar också antalet ”konkurrenter” högst väsentligt. Men det finns i alla fall inspelningar med Alexei Lubimov (ZigZag-territoires/Harmonia mundi) och András Schiff (ECM). Får att få alla impromptus med Schiff måste man dock investera i två innehållsrika dubbel-album.

Av de tre är Lubimov den eftertänksamme poeten, men även Schiff framhäver det lyriska hos Schubert. Det betyder inte att Brautigam är burdus eller okänslig, för det är han absolut inte. Men han tillför musiken en intensitet och uttryckskraft som skiljer sig från de två andra, och även från de flesta inspelningar på modern flygler (med undantag för Grigorij Sokolov). Och när det gäller att trilla toner som i inledningen till Ass-dur-impromtut opus 90 är Brautigam helt suverän. Det instrument han spelar på har även en fylligare och mer avrundad klang än de andras, vilket också framhävs av det levande och varma BIS-ljudet. Så glöm det där med att fortepianot är stumt och bonkigt bara därför att det inte låter som en Steinway.

Det finns alltså all anledning att låna Brautigam sitt öra, även om man redan har dessa ljuvliga pianostycken på modern flygel med en gammal favorit, må det vara Radu Lupu, Murray Perahia, Wilhelm Kempff, Mitsuki Uchida, Grigorij Sokolov, Krystian Zimerman eller någon annan. Nu hoppas jag att Brautigam går vidare och tar sig an Schuberts sonater.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree