Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Strands med Palle Mikkelborg, Jakob Bro och Marilyn Mazur

CD: Strands med Palle Mikkelborg, Jakob Bro och Marilyn Mazur

Palle Mikkelborg, Jakob Bro, Marilyn Mazur: Strands  (ECM/Naxos). Speltid: 46’56.

Palle Mikkelborg (trumpet, flygelhorn), Jakob Bro (gitarr), Marilyn Mazur (slagverk)

Betyg:

När den danske gitarristen Jakob Bro är inblandad kan man förvänta sig atmosfärisk musik. Hans elgitarr är mer en mixer för ljudeffekter och klangmattor än ett knäppinstrument, även om han kan smeka fram melodier på den också. Det gäller även för nya albumet Strands som är en liveupptagning från Köpenhamn i februari i år. Med sig har han, liksom på tidigare Returnings (2018), Palle Mikkelborg på trumpet och flygelhorn – och så Marilyn Mazur på slagverk. Hon är inte i första hand trumslagare utan använder sina klockor, cymbaler, gongar och jo, även trummor, för olika, ofta diskreta, klangeffekter som ger liv åt Bros ljudlandskap och deras karaktär av drömsk ambient. Utan Mikkelborg skulle risken vara stor att det blev lite väl spänningslöst. Men trumpeten och flygelhornet får musiken att lyfta och ger den karaktär med sina vackra och klara slingor. Som helhet är det verkligen hur snyggt och stämningsfullt som helst. Men för säkerhets skull har man också i mitten av konserten, för att tillfälligt och effektfullt bryta skönheten, lagt in en brötig version av ”Returnings”. Men albumet får klinga ut i natten och oändligheten och lämna lyssnaren i en rymd av drömmar.

_________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree