Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD:Call in the old wise med Nitai Hershkovits

CD:Call in the old wise med Nitai Hershkovits

Nitai Hershkovits: Call in the old wise  (ECM/Naxos). Speltid: 50’08.
Nitai Hershkovits (piano)

Betyg:

ECM har en imponerande mängd jazzpianister i sitt stall och många av dem har genom åren gett ut soloalbum, från Keith Jarrett, Paul Bley, Craig Taborn och Marilyn Crispell till François Couturier, Stefano Battaglia, Aaron Parks och Dominik Wania. Nu är det dags för Nitai Hershkovits med Call in the old wise, ett album som rymmer arton små korta stycken. Det börjar rytmiskt i Keith Jarretts anda, medan den andra låten bär tydliga spår av Ravel, vilket knappast är någon överraskning, då det är uppenbart att många samtida jazzpianister är flitiga Ravel- och Debussy-lyssnare. Och visst tycks Hershkovits även ha lyssnat en del på Debussys preludier.

Ska jag jämföra honom med någon blir det nog i första hand med Aaron Parks. Det mesta är intimt och lyriskt och återhållet. Hershkovits spelar snyggt och mjukt och känsligt och ibland med ett återhållet raffinemang. Han är en diskret pianist som inte vill störa oss för mycket men hade gärna fått ta ut svängarna mer och påkalla större uppmärksamhet. Nu riskerar man, i alla fall jag, att tappa intresset efter ett tag. Det hela blir helt enkelt lite väl lamt i längden.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

PS. Nitai Hershkovitz gör lysande insatser på album med basisten Avishai Cohen (Razdaz Recordz) och tenorsaxofonisten Oded Tzur (ECM).

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree