Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Konserter av Jan Novák

CD: Konserter av Jan Novák

Jan Novák: Concentus biiugis for piano four hands and string orchestra*; Choreae Vernales for Flute, String Orchestra, Harp and Celesta°; Concerto for Two Piano and Orchestra*. (Supraphon /Naxos). Speltid: 71’46.

Dora Novak-Wilmington och Karel Košárek (piano)*, Clara Nováková (flöjt), Prague Radio Symphony Orchestra, TomášNetopil (dirigent)  

Betyg: 

 

För två år sedan kom ett album från Toccata Classics med musik av tjecken Jan Novák (1921–1984). Det var betitlat Orchestral Music Volume 1, så jag förmodar att fortsättning följer. I stället dyker en cd från Supraphon upp. Ett verk, Concentus biiugis för fyrhändigt piano och stråkorkester (1977) överlappar. De två andra lär väl dyka upp senare på Toccata: Choreae Vernales för flöjt, stråkorkester, harpa och celesta (1980) och Konsert för två pianon och orkester(1955). Novák lämnade sitt hemland efter den sovjetiska invasionen 1968, så två av verken är komponerade i exil.

Det är lätt att få Nováks landsman Bohuslav Martinů i tankarna när man hör musiken. Här finns samma rytmiska driv och motorik, synkoperna, det goda humöret – ett härligt musikanteri med rötter i neoklassicism och folklig tradition, spetsat av Stravinsky. Inledningen på sista satsen i Concentus biiugis är en uppenbar hälsning till Våroffer, något som är ännu tydligare på den nya inspelningen som också har ett fylligare ljud. Flöjtkonserten är något mer pastoral, som det gärna blir när en flöjt är inblandad. Extra roligt är det att två av Nováks döttrar medverkar på skivan: pianisten Dora Novak-Wilmington och flöjtisten Clara Nováková.

Jan Novák hör knappast till 1900-talets mer välkända tonsättare, i alla fall inte utanför Tjeckien där han är bekant även för sin filmmusik, inte minst till Jiří Trnkas animationer. Men nog förtjänar han att lyftas fram i ljuset. Det här är en riktigt bra början.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion. 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree