Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkestermusik av Jan Novák

CD: Orkestermusik av Jan Novák

Jan Novák: Orchestral Music Volume 1: Concerto for Piano and String Orchestra*; Concerto for Oboe and Chamber Orchestra°; Concentus biiugis for piano four hands and string orchestra orchestraˆ. (Toccata Classics /Naxos). Speltid: 75’06.

Alice Rajnohová (piano)*, Vilém Veverka (oboe)°, Lucie Schinzelová och Kristýna Znamenáčková (piano)ˆ, Ensemble Opera Diversa, Gabriela Tardonová (dirigent)

Betyg: 

Den senromantiske tjeckiske tonsättaren Vítězslav Novák (1870–1949) är måhända bekant. Men hur många har hört något av hans namne Jan Novák (1921–1984)? Jag får bekänna att han var mig helt obekant tills den här cd:n med tre av hans konserter dök upp. Uppenbarligen kommer den att följas av fler. Och det får den gärna.

Novák lämnade sitt hemland efter att Pragvåren krossats av sovjetiska stridsvagnar 1968 och kom så att likna sin landsman Bohuslav Martinů som aldrig återvände till Tjeckoslovakien efter den kommunistiska Pragkuppen 1948. Likheterna mellan Novák och Martinů är emellertid mer långtgående än så. Om jag hört Nováks pianokonsert utan att veta vem som skrivit den hade jag tveklöst gissat på just Martinů. Det är samma neoklassicism och energi, motorik och synkoperade rytmer. Det gäller även den mer personliga och delikata oboekonserten och konserten för fyrhändigt piano. I den senare betygar för övrigt Novák Stravinsky sin vödnad genom att citera Våroffer.

Jag har inget att jämföra med men tänker mig att pianokonserten skulle kunna spelas med ännu större attack och rytmiskt bett för att helt komma till sin rätt. Men det är en mindre anmärkning, och de två andra konserterna låter strålande; dessutom är Vilém Veverkas oboe en ren fröjd att höra.

Om man tycker om Martinů kommer man säkert att uppskatta även Jan Novák. Han skriver vital och utåtriktad musik, präglad av gott humör och smittande livsglädje; musik av en musikant.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion. 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree