Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Symfoni av Jaakko Kuusisto m.m.

CD: Symfoni av Jaakko Kuusisto m.m.

Pictured Within* & Jaakko Kuusisto: Symphony°. (BIS/Naxos). Speltid: 66’32.

BBC Scottish Symphony Orchestra*, Martyn Brabbins (dirigent)*, Helsinki Philharmonic Orchestra°, Pekka Kuusisto (dirigent)°

Betyg:

Det här är en lite udda cd. Pictured Within har undertiteln Birthday Variations for M.C.B., där M.C.B. ska uttydas Martyn Brabbins. Han beställde verket till sin 60-årsdag den 13 augusti 2019 och uruppförde det på BBC Proms just på den dagen. Det är nu inte så udda. Men någon kanske undrar varför jag inte angivit kompositörens namn i ”faktarutan” ovan. Problemet är att det skulle ta så stor plats. Inte för att tonsättaren har ett extremt långt namn utan därför att det rör sig om inte mindre än fjorton olika tonsättare, som bidrar med varsin sats: Sally Beamish, Brett Dean, Judith Weir, Gavin Bryars, Kalevi Aho osv. Den som skrivit det korta inledande temat är dock anonym, men man kan väl misstänka att det är Brabbins själv. Men voffor gör de på detta viset? Delvis är det Edward Elgars fel. I Enigma-variationer porträtterade han fjorton av sina vänner under gåtfulla beteckningar; var och en fick en variation på det inledande temat. Men Brabbins har så att säga inverterat det hela. I stället för en tonsättare som porträtterar fjorton personer får vi fjorton tonsättare som porträtterar en person. Helt fria har de emellertid inte varit utan fått arbeta förhållningsordern att den variation de tilldelats skulle anknyta till motsvarande hos just Elgar. Vad kan nu komma ut av detta hopkok? Ett förvånansvärt sammanhållet verk på 39 minuter som låter riktigt bra. Där ser man.

Av någon anledning som undgår mig har BIS kopplat ihop med Brabbins födelsedagshyllning med en symfoni av finländske Jaakko Kuusisto. Den förelåg endast i olika utkast vid hans död 2022 men har kompletterats och fullbordats av hans bror, violinisten och tonsättaren Pekka Kuusisto och Jari Eskola. Med tanke på att bara tio minuters musik fanns nedtecknad av det verk som idag omspänner 26 minuter kan man naturligtvis fråga sig hur mycket Jaakko och hur mycket Pekka det är vi här. Men Pekka påpekar att alla teman och melodier har sin grund i existerande musik av Jaakko, och kanske kan man se fullbordandet av symfonin som något av en kärleksgärning. Jag brukar hylla finländsk musik, och det finns ingen anledning att göra något undantag här. Alldeles oavsett vem som står för exakt vad är det ett verk som berör.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree