Hem » Bokhyllan, Recension, Serier, Uncategorized » Serier: En studie i rött

Serier: En studie i rött

Sherlock Holmes En studie i rött

Arthur Conan Doyle

Textbearbetning: Ian Edginton

Teckningar: I N J Culbard

Apart förlag. 128 sid

betyg-3.5

Sherlock1_sliderSherlock Holmes popularitet avtar inte. Varför det är så är ett mysterium värdigt den store detektiven själv. Den första romanen, A study in scarlet, utkom 1887. Sedan dess har Sherlock Holmes varit ett levande begrepp, en hörnsten i västerländsk populärkultur. För närvarande pågår en stor utställning i London (se recension här i Kulturdelen). Två TV-serier och ett par bio-filmer är också aktuella. Alldeles nyligen såg jag Sherlock Holmes som ett slags bifigur i den kanadensiska TV-serien The Murdoch Mysteries. Nu finns också en serieroman (graphic novel) som bygger på A study in scarlet.

Sherlock Holmes har filmats ett otal gånger. Också många tecknade serier har gjorts med denne detektiv i huvudrollen. Från 1950-talet och framåt finns en hel rad olika versioner. Dels sådana som följer förlagan rätt väl och dels parodier eller andra variationer på Sherlock Holmes-gestalten. Till exempel gick på 1970-talet William Barrys version i Fantomen.

A study in scarlet är inte Sir Arthur Conan Doyles bästa berättelse om Sherlock Holmes. Karaktären är inte riktigt utmejslad ännu och boken är ganska tung i gumpen med en lång sidohandling som förtar all eventuell spänning. Nej, den gamle Londondetektiven gör sig bäst i novellformat och de flesta Sherlock Holmes-berättelser är just noveller.

Men A study in scarlet är den första boken om Sherlock Holmes. Det är i den han möter dr Watson och de flyttar in på den legendariska adressen 221 B Baker Street.

Jag vet inte vilken i ordningen av alla versioner av En studie i rött, som boken så småningom kom att heta på svenska, som det här här. Det har kommit ut många och det finns flera olika översättningar. Den första svenska utgåvan kom 1906 med titeln Förföljd. Senare kom den också ut som Sherlock Holmes äventyr.

Den aktuella versionen är tecknad av I N J Culbard och texten är bearbetad av Ian Edginton. Textbearbetningen är blygsam och det är endast vid ett par tillfällen som jag störs eller alls märker någon skillnad.

Berättelsen utspelas 1878 och Holmes och Watson är båda rätt unga, under trettio, när de möts. I nästan alla äldre filmer och tecknade serier framställs de som ganska mogna – medelåders – män. Men här får de vara i rätt ålder. Och även om jag inte är helt förtjust i tecknarens stil så har han följt Conan Doyles ”anvisningar” mycket konsekvent.

Historien är ju som den är med sin långa utvikning om de hemska och mordiska mormonerna – ett populärt ämne i slutet av 1800-talet. Så värst mycket av Sherlock Holmes briljanta slutledningskonst finns egentligen inte med. Han skickar ut sin kår av tiggande barn på spaning och han förgiftar en hund.

Men gillar man Sherlock Holmes så gör man och då behöver man inte skämmas för att ställa in denna version av En studie i rött i sin bokhylla.

Peter Ekström tillhör Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree