Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: twenty med Bazar Blå

CD: twenty med Bazar Blå

bazar_bla_twentyBazar Blå: twenty (bazarpool / www.bazarpool.com). Speltid: 66‘50.
Björn Meyer (elbas, gitarr, mandola), Johan Hedin (nyckelharpor), Fredrik Gille (slagverk, cajon)

Betyg:

betyg-4

 

Är det nyckelharpans vår i år? För inte länge sedan kunde vi glädja oss åt albumet Vårdroppar där Erik Rydvall på nyckelharpa och Olav Luksengård Mjelva på hardangerfela framförde traditionell spelmansmusik på sitt eget vis. När Johan Hedin nu fattar nyckelharpans stråke får spelmanstraditionen en modernare prägel. Men så har han också Björn Meyer på elgitarr och Fredrik Gille på slagverk bredvid sig. Det ger ju ett lite annat sound. Och tro inte annat än att det fungerar. Vill man kalla det hela ”world music” så må det vara hänt. bazarblaFör den som besökt Västanå Teater i värmländska Sunne kan också konceptet framstå som bekant, speciellt i de låtar där man satsar på starkt markerad rytm, rejält gung och omtagningar. Men de senare aldrig blir enahanda och tröttsamma utan snarare suggestiva och med viss hypnotisk effekt. Det är lätt att fångas av musiken och dras in i dess trollkrets – vilket också gäller de mer lyriska numren.

De tre musikanterna utgör tillsammans Bazar Blå och kan i år fira att man, från och till, spelat tillsammans i tjugo år – vilket förklarar albumets titel: twenty. Det var sju år sedan man senast släppte en platta, så skivan markerar också något av en återkomst för bandet. Men inget tyder på att man under mellanperioden kommit ifrån varandra. Den här trion är hur tajt som helst.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree