Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Uneasy med Vijay Iyer Trio

CD: Uneasy med Vijay Iyer Trio

Vijay Iyer: Uneasy (ECM/Naxos). Speltid: 71’53.

Vijay Iyer (piano), Linda May Han Oh (kontrabas), Tyshawn Sorey (trummor)

Betyg:

 

Uneasy heter Vijay Iyers nya album. Titeln avser de tider vi lever i, och då inte bara den pandemiska. Men jag kan inte påstå att musiken är besvärligt att lyssna till. Tvärtom. Här finns ett starkt rytmiskt driv som bär genom hela skivan. Och det är inte bara Iyer som svarar för pulsen, utan i lika hög grad Linda May Han Oh, som verkligen tar för sig på kontrabasen, och Tyshawn Sorey som är en trumslagare som verkligen spelar trummor. Iyer har alltså nya partners jämfört med förra trio-plattan Break Stuff (2015). Albumet är också mindre ”intellektuellt” än de tidigare som jag hört, och minimalismen hålls kort. Det är kort sagt mer jazzigt. Kanske är det också det bästa jag hört med honom. Men det är å andra sidan svårt att jämföra med t.ex. The Transitory Poems (2018) som han gjorde tillsammans med pianisten Craig Taborn och som är oerhört bra på sitt sätt. Jag kan hur som helst tänka mig att Vijay Iyer finner nya lyssnare med Uneasy samtidigt som hans gamla gläds även denna gång.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree