Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Into the Night med Jan Lundgren, Lars Danielsson & Emile Parisien

CD: Into the Night med Jan Lundgren, Lars Danielsson & Emile Parisien

Jan Lundgren, Lars Danielsson, Emile Parisien: Into the Night (Act Music/Naxos). Speltid: 45’14.
Jan Lundgren (piano), Lars Danielsson (bas), Emile Parisien (sopransaxofon)

Betyg:

Release: 27 augusti 2021

Ett nytt album med Jan Lundgren brukar vara ett säkert kort, oavsett vilken konstellation han uppträder i. Det kan vara en duo med trombonisten Nils Landgren, en kvartett med basisten Dan Berglund eller en trio med trumpetaren Paolo Fresu. Han kan också musicera tillsammans med en stråkkvartett. Och allt verkar bli bra.

Den här gången är det dags för en trio med den lite udda besättningen piano, sopransaxofon och bas. Här saknas alltså trummor – men man saknar dem inte. Det är ofta lågmäld och stämningsfull musik, så det är väl ingen slump att låten Into the Night också är albumets titel. Det börjar vackert med folkvisan ”Glädjens blomster” för att fortsätta med låtar av trions medlemmar plus Vincent Peiranis ”Schubertauster” (ytterligare ett exempel på att många jazzmusiker idag närmar sig den klassiska musiken).

Det vi hör är en live-upptagning från förra årets Ystad Sweden Jazz Festival, och av pressmaterialet framgår att Lundgren ursprungligen tänkt sig en traditionell jazztrio. Men när corona-restriktioner satte stopp för trumslagaren var det dags för den franske saxofonisten Emile Parisien att träda in. Det visade sig vara ett lyckokast. Med den alltid lika pålitlige och profilerade Lars Danielsson på bas får vi en trio med ett eget sound, där de melodiska linjerna blir starkt framhävda. Och eftersom det rör sig om tilltalande melodier är det bara att tacka och ta mot. En alternativ albumtitel till Into the Night hade mycket väl kunnat vara Glädjens blomster. Det är hur som helst en mycket grann och väldoftande musikalisk bukett som trion överlämnar till oss.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2021 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree