Hem » Kulturdelen rekommenderar, Skivhyllan, Skivor » CD: Edizione Speciale med Enrico Rava

CD: Edizione Speciale med Enrico Rava

Enrico Rava: Edizione Speciale (ECM/Naxos). Speltid: 64’24.

Enrico Rava (flygelhorn), Francesco Bearzatti (tenorsaxofon), Francesco Diodati (gitarr), Giovanni Guidi (piano), Gabriele Evangelista (kontrabas), Enrico Morello (trummor)

Betyg:

 

– 

Enrico Rava – äldst och coolast av dagens jazztrumpetare. Här möter vi honom på en konsert från Antwerpen i augusti 2019, och ska man vara noga är det ett flygelhorn som han blåser i här. Jag är kanske allra mest förtjust i honom när han skapar La Strada-stämningar eller ett målar upp ett regnvått New York i neonljus. Men Ravas behärskar en bred repertoar. Som inspirationskällor har han själv pekat ut såväl New Orleans-jazz som Ornette Coleman, tango såväl som brasiliansk musik – och så en italiensk känsla för melodi. Att han på något sätt lyckas få ihop allt till ett eget Rava-sound visar han på det nu aktuella albumet Edizione Speciale som rymmer allt från svängigt och sångbart till friform. Så mycket La Strada och nattligt New York är det väl inte, och efter ett tag upptäcker jag att jag faktiskt inte saknar det heller.

Rava han är förstås inte ensam på scen och det är uppenbart att hans sextett har riktigt roligt tillsammans. Det smittar av sig på lyssnaren. Så är det inte heller vilka musiker som helst! Francesco Diodati har en rik ljudpalett i sin elgitarr och Giovanni Guidi på piano är snitsigt elegant och fingerfärdig. Så har vi den drivande Gabriele Evangelista på bas och den härligt påhittige Enrico Morello på trummor. Och tenorsaxofonisten Francesco Bearzatti skapar skönt slingriga duetter tillsammans med Rava. Här finns inte en död eller oinspirerad sekund. Det är som sagt en live-upptagning, och publiken är med på noterna. Fattas bara!

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree