Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » SACD: Oceano, kammarmusik av Sebastian Fagerlund

SACD: Oceano, kammarmusik av Sebastian Fagerlund

Sebastian Fagerlund: Oceano: Chamber Music. Oceano for violin, viola and cello; Fuel: six miniatures for clarinet, cello and piano, Transient Light for horn, violin, cello and piano, Sonata for clarinet and piano, Scherzic for viola and cello, String Quartet No. 1, ”Verso l’interno” (BIS/Naxos). Speltid: 70’33.

Meta4 (Minna Pensola och Antti Tikkanen violin, Atte Kilpeläinen, viola, Tomas Djupsjöbacka, cello), Christoffer Sundqvist (klarinett), Paavali Jumppanen (piano), Hervé Joulain (horn)

Betyg:

Sebastian Fagerlund tycks oförmögen att skriva något dåligt eller ens något ointressant. Att han skriver fantastisk orkestermusik har framgått av en rad album, senast Nomade från tidigare i år. Och med Höstsonaten visade han sig också vara en enastående operatonsättare. Men nu är det kammarmusik som gäller, och då kan han ju inte falla tillbaka på sin suveräna orkesterbehandling. Skivan inleds med Oceano för violin, viola och cello, och det dröjer inte länge förrän man inser att Fagerlund har lika god hand med små styrkor som med stora. Dessutom får han de tre instrumenten att klinga så fylligt och sammansatt att man efter ett tag tar fram skivkonvolutet för att kontrollera att det bara är en trio som spelar.

Fagerlunds kammarmusik är kanske inte lika emotionellt laddad som hans orkestermusik, men här finns andra kvaliteter. De olika instrumenten får träda fram som särpräglade individer samtidigt som de i tätt samspel skapar starka spänningar, väver intrikata mönster och ibland, som i Fuel, närmar sig det underhållande divertissemanget. De sex verken är skrivna mellan 2007 och 2013 och presenteras här, efter vad jag förstår, i bästa tänkbara tolkningar. Det skrivs påfallande mycket bra musik i Finland, och Sebastian Fagerlund får man bara inte missa.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

 

 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree