Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Down to Die a Little med Stína Ágústsdóttir

CD: Down to Die a Little med Stína Ágústsdóttir

Stína Ágústsdóttir: Down to Die a Little (Prophone/Naxos). Speltid: 37’06.

Stína Ágústsdottir (sång), Mikael Máni Ásmundsson (gitarr och klockor), Magnús Jóhann Ragnarsson (piano och synthar), Henrik Linder (bas), Magnús Trygvason Eliassen (trummor och slagverk), Katie Buckley (harpa), Geirþrúður Ása Guðjónsdóttir, Þórunn Harðardóttir, Unnur Jónsdóttir, Laura J. Liu (stråkar)

Betyg: 

Release: 25 mars 2022

Förra året gladde oss Stína Ágústsdóttir med albumet The Whale. Nu återkommer hon med Down to Die a Little. Och här har hon utökat trio-formatet och till sång, piano och gitarr lagt bas, klockor, trummor, harpa och fem stråkar. Med sig har hon Mikael Máni Ásmundsson på gitarr, annars är det idel nya namn. Hon har också bytt skivbolag från isländska Smekkleysa SM till svenska Prophone. Och kanske viktigast: även musiken har förändrats och blivit mer poppig och rockig och mindre jazzig. Jag får bekänna att jag inte är helt överens med det nya uttrycket. The Whale var ett friskt isländskt källsprång där pianot och elgitarren skapade ett helt eget sound, glasklart och drömskt, som ibland fick mig att tänka på en harpas toner – varför det är lite roligt att en riktig harpa dyker upp på det nya albumet och sätter sin prägel inte minst på det inledande spåret ”Maternal”, som också är ett av de bästa bidragen. Men som helhet framstår Down to Die a Little som mindre personlig än The Whale, trots att man nu helt avstått från covers. Jag finner den också klangligt mindre spännande och innovativ, vilket kanske kan synas lite märkligt när så många fler instrument och synthar är inblandade. Men jag gillar verkligen Ágústsdóttirs röst, och jag kan inte hjälpa att jag tycker att den kommer bäst till sin rätt i de vackra balladerna och visorna som varvas med de mer riviga låtarna.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion. 

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree