Hem » Kulturdelen rekommenderar, Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Winterreise av Franz Schubert

CD: Winterreise av Franz Schubert

Franz Schubert: Winterreise (Alpha Classics/Naxos). Speltid: 69’19.

Benjamin Appl (baryton), James Baillieu (piano)

 

Betyg:

 

Vintern tycks äntligen över. Men även om våren är här kan man med fördel ge sig ut på en vinterresa – i fantasin och med Franz Schuberts och Wilhelm Müllers hjälp.

Jag vet inte hur många Winterreise som nu finns på skiva. Bara Dietrich Fischer-Dieskau har gjort fler än det går att hålla ordning på (ett dussin eller så). Bland de 24 sångerna hittar vi flera som hör till det vackraste som Schubert skrev. Och det vill inte säga lite. Samtidigt är verket bottenlöst sorgligt. Det börjar med att protagonisten lämnar sin tillkommande och ger sig ut på vägarna i vinterkylan – och det slutar med att han står barfota på den isiga marken och intonerar en tröstlös och monoton melodi på sin vevlira.

Dietrich Fischer-Dieskau och Jörg Demus.

Man kan få sångerna med en tenor eller baryton eller basbaryton eller bas eller sopran eller mezzo. Man kan få dem med texten på engelska och svenska och jiddisch, med modern flygel eller tidstroget fortepiano – och för den delen med gitarr och klarinett, stråkkvartett eller dragspel och kammarensemble. Vill man ha dem med elektronik går det också bra. Men frågan är förstås om det egentligen går så bra …

Personligen föredrar jag en baryton i det här verket, även om tenorer och basar också har gjort fina insatser. Däremot fungerar det inte alls för mig med en sopran eller mezzo. Och så har jag svårt för sångare med minsta antydan till opera-manér. Schubert står nära visan; det gäller att skruva ner rösten och sjunga så konstfärdigt naturligt som möjligt. Till mina favoritinspelningar hör dem med Matthias Goerne och Christoph Eschenbach (Harmonia Mundi) och Florian Boesch och Malcolm Martineau (Onyx). Häromåret kom också en fin tolkning av Peter Mattei och Lars David Nilsson (BIS), men varken Fischer-Dieskau eller Mattei träffar mig lika djupt som de två tidigare nämnda.

Matthias Goerne och Christoph Eschenbach.

Nu är det dags för Benjamin Appl att sälla sig till alla vinterresenärer. Och det gör han med den äran. Han är baryton och han har förstått att nalkas sångerna chosefritt och med stor känsla. Redan James Baillieus mjuka pianointroduktion till den inledande sången, ”Gute Nacht”, signalerar att vi kan förvänta oss lågmälda och innerliga tolkningar. Och frågan är om någon gör dem lika nedtonat som Appl. Ibland nästan viskar han fram texten. Men visst kan han höja rösten när det är dramatiskt befogat. Det hela är mycket vackert.

Florian Boesch och Malcolm Martineau.

Det kan vara roligt att jämföra hur olika pianister hanterar inledningen på den avslutande sången, ”Der Leiermann”. Där ska pianot härma en vevlira, och det varierar en hel del hur väl man klarar det. Det är också uppenbart att det är lättare att åstadkomma effekten på ett tidstroget fortepiano än på en modern flygel; det visar inte minst inspelninen med Joos van Immerseel vid klaveret (Channel Classic). James Baillieu gör det bra, även om Christoph Eschenbach gör det bättre. Men sedan låter Baillieu vänsterhandens återkommande ackord ligga som en pregnant påminnelse om vevliran. Det är mycket snyggt och effektfullt gjort.

Ska jag klaga på något är det att inspelningen placerar Appls röst mycket långt fram, vilket blir speciellt påfallande när man lyssnar med hörlurar.

Som helhet förblir Goerne/Eschenbach min favorit i denna den underbaraste av sångcykler. De skapar magi och får varje ton att tränga rakt in i ens innersta. Den lite stramare tolkningen av Boesch/Martineau vill jag inte heller vara utan. Och som ett alternativ till dessa lägger jag nu Appl/Baillieu.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2022 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree